Integritet i Creators Update

integritet

Stäng av molnövervakningen

Många tycker att övervakningsfunktionerna i Windows 10 är obehagliga. Microsoft håller bland annat koll på var du befinner dig, vilket är bra när du använder kartfunktioner – men det används också för att skräddarsy reklam. Positioneringen går dock att stänga av, och i Creators Update får du fler möjligheter.

HUR? Öppna Inställningar, Sekretess, Positionering. Du kan stänga av tjänsten under Positioneringstjänst och du kan också välja vilka appar som får rätt att använda informationen. Det går också att välja Radera för att ta bort positioneringshistoriken och Hantera min positioneringsinformation som lagras i molnet för att styra vad som lagras där.

Stoppa tjuvlyssningen

Windows 10 kan analysera det du skriver och säger i mikrofonen för att på så sätt få program och appar att klara av röst- och textigenkänningen på ett bättre sätt. Om du ogillar detta är det lätt att stänga av i Creators Update.

HUR? Öppna Inställningar, Sekretess, Tal, skrift och inmatning. Välj Inaktivera taltjänster och inmatningsförslag.

Skicka mindre data till Microsoft

För att göra Windows bättre samlar Microsoft in data från sina användare. Du kan inte koppla bort den här funktionen helt, men du kan minimera den. Hur du gör har ändrats i Creators Update.

HUR? Öppna Inställningar, Sekretess, Feedback och diagnostik. Byt från Fullständig till Grundläggande och slå av funktionen för att få tips och rekommendationer. Du kan också slå av Feedback-funktionen helt om du vill slippa ta emot frågor från Microsoft.

Fler möjligheter till sekretess

Förutom ovanstående tips har det införts ett antal nya sätt att begränsa övervakningen. Det finns dock ingen övergripande meny, utan du måste gå in på flera olika ställen.

HUR? Öppna Inställningar, Sekretess, Du får du en lång lista över sekretessinställningar du kan göra. Klicka på detta och slå av reglaget högst upp. Aktiviteter och Appdiagnostik är två av de nya möjligheterna.

Full koll på sekretessen

Samtidigt med Creators Update har Microsoft lanserat en webbaserad sekretessajt där du kan styra vad som ska lagras på Microsofts molntjänster.

HUR? Surfa till account.microsoft.com/privacy och logga in. Här kan du visa och rensa webbhistoriken, tidigare sökningar med mera.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1089 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr