Lös fel med automatik

En ny funktion i Creators Update heter Felsök, och är ett antal verktyg som löser olika sorters problem. Använd dem om något går fel.

Felsök

HUR? Öppna Inställningar och klicka på Uppdatering och säkerhet. Välj Felsök och markera det som krånglar, exempelvis Internetanslutningar, eller Ljud. Välj Kör felsökaren så startar en guide som hjälper dig.

Kolla datorns hälsa

Säkerhetsprogrammet Windows Defender håller inte bara koll på virus utan även på andra pc-problem med den nya funktionen Prestanda och hälsa.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter via Alla program eller genom att söka med förstoringsglaset bredvid startknappen. Klicka på Prestanda & hälsa för enhet så ser du en så kallad Hälsorapport. Om något är fel visas en varningsikon och du kan klicka på pilen för att få förslag på lösningar.

Installera om Windows 10

Om datorn har stora problem kan en lösning var att installera om Windows 10. Om du gör det här tas alla appar och program bort men dina personliga filer sparas.

HUR? Öppna Windows Defender Säkerhetscenter och välj Prestanda & hälsa för enhet. Bläddra ned till Börja om på nytt och välj Ytterligare information, Kom igång. Nu startar en guide som hjälper dig.

Stäng av bakgrundsappar

Precis som i mobilen kan appar köras i bakgrunden i Windows 10. Det är smidigt, men drar ström och förbrukar data. Du har tidigare kunnat stänga av detta för enskilda appar, men nu kan du göra det helt och hållet.

HUR? Öppna Inställningar, Sekretess, Bakgrundsappar. Slå av funktionen Låt appar köra i bakgrunden eller bläddra dig nedåt för att göra det på appnivå.

Få tillbaka värdefullt lagringsutrymme

Många datorer och plattor har snålt med lagringsutrymme, och att rensa bort allt onödigt är lätt med nya funktionen Storage Sense.

HUR? Klicka på Inställningar, System, Lagring och slå på Storage Sense. Nu rensar Windows automatiskt bort det onödiga.

Rensa manuellt

Om du inte vill slå på Storage Sense kan du förstås rensa datorn manuellt.

HUR? Klicka på Inställningar, System, Lagring. Välj Ändra hur vi frigör utrymme och klicka på Rensa. Här kan du också ändra hur Storage Sense ska fungera.

Välj lagringsplats

För att hålla ordning på dina filer kan du bestämma var de ska sparas. Funktionen är inte ny, men har bytt plats.

HUR? Gå till Inställningar, System, Lagring. Klicka på Ändra var nytt innehåll ska sparas, välj det du vill ändra och klicka på pilen.

Fler aktiva timmar

Home-versionen av Windows 10 uppdateras automatiskt – oavsett om du vill det eller inte. Det finns dock en funktion som heter Aktiva timmar och som anger den tid då du använder datorn. Under den slipper du bli störd av uppdateringar, och i Creators Update har den tiden förlängts till 18 timmar. Längre tid än så kan du alltså inte blockera en uppdatering.

HUR? Öppna Inställningar, Uppdatering och säkerhet. Välj Ändra aktiva timmar och ställ in den tid du inte vill bli störd. Bekräfta med Spara.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1089 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr