Det är snart två år sedan Microsoft släppte Windows 10, och företagets strategi har sedan dess varit att komma med ett antal uppdateringar i stället för att lansera helt nya versioner. Lagom till ettårsdagen kom Anniversary Update, och nyligen släpptes Creators Update.

Som namnet skvallrar om handlar den senaste uppdateringen om att anpassa Windows för kreativa användare. Det finns bland annat nya verktyg för den som vill skapa tredimensionella bilder för sin 3d-skrivare eller videofilmer av sitt dataspelande. Creators Update har även stöd för det som kallas för förstärkt verklighet (augmented reality) och virtuell verklighet (virtual reality). På sikt kan vi alltså räkna med många intressanta prylar som utnyttjar dessa nya möjligheter.

Men tills vidare finns alltså en rad smarta nyheter som på olika sätt förbättrar Windows redan i dag. Så här funkar de.

Appar & spel

Anpassa datorn för spel

Flera nyheter handlar om spel. Med det så kallade Spelläget prioriterar Windows 10 datorns resurser så att du ska kunna spela på ett bra sätt. Du som aldrig spelar kan förstås koppla bort den här funktionen.

HUR?Öppna Inställningar, Spel, Spelläge. Välj om funktionen ska vara aktiv eller inte.

Spela in videoklipp…
Att dela videoklipp när man spelar datorspel är populärt, och Microsoft har byggt in verktyg för detta i Windows.

HUR? Öppna Inställningar, Spel, och välj Spelfältet. Här väljer du om funktionen ska vara aktiv och vilken tangentbordsgenväg du ska använda för att styra den. Om du i stället väljer Spel-DVR ställer du in var och hur dina inspelningar ska sparas.

Sänd spelvideo direkt

Du kan också sända ljud och video från när du spelar över internet. Det här gör du via tjänsten Xbox Live eller Beam.

Sändning

HUR? Styr hur ditt spel visas genom att välja Inställningar, Spel, Sändning. Läs mer om hur du gör i den här guiden: surftips.se/beam.

Logga in i kartorna…

Appen Kartor bjuder på en ansiktslyftning i Creators Update. Förutsättningen för att använda flera av funktionerna är att du är inloggad.

HUR?Klicka på ikonen som ser ut som en människa högst upp till höger. Välj ditt Microsoft-konto och ange lösenordet.

… och visa vägen hem

I det inloggade läget i Kartor får du hjälp att hitta bästa vägen hem eller till jobbet utifrån din position. Appen kan också hålla koll på trafikläget och avslöja hur lång hemresan blir.

HUR?Klicka på ikonen Trafik, alltså den som ser ut som ett trafikljus. Första gången måste du välja Kom igång för att ange adresserna. I fortsättningen räcker det dock med att klicka på trafikikonen för att få snabb information.

Rita i 3d – och skriv ut

Windows 10 har fått ett ritprogram som heter Paint 3D och som används för att skapa 3d-figurer. Du kan även ladda hem filer som någon annan har skapat från Microsofts sajt Remix3d (www.remix3d.com) och jobba vidare med dem i Paint 3D. Resultatet går att skriva ut i en 3d-skrivare.

HUR?Klicka på startknappen och öppna Paint 3D via den alfabetiska applistan. Första gången startar en förklarande guide som visar hur programmet funkar. Du kan också klicka på menyknappen till vänster och välja Feedback, Få hjälp.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1089 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr