Kom igång

Så skaffar du Creators Update

Creators Update skeppas ut automatiskt via Windows Update. Om du inte redan har fått uppdateringen kan du ladda hem den manuellt. Tänk dock på att Microsoft avråder nybörjare från att göra detta. Känner du dig osäker är det bättre att vänta.

HUR? Surfa till surftips.se/w10se. Klicka på Uppdatera nu och spara filen på datorns skrivbord. Dubbelklicka på den för att starta en guide och följ instruktionerna. Som alltid är det klokt att säkerhetskopiera alla viktiga filer innan du sätter igång. Även om risken är mycket liten är det förstås möjligt att något händer när man gör stora uppdateringar.


Här hittar du inställningarna…
I de flesta av våra tips hänvisar vi till Inställningar. Det är den app som Windows numera använder för att slå på och av olika funktioner och för att ändra hur de används.

HUR? Du hittar Inställningar genom att klicka på Startknappen och leta upp ikonen som ser ut som ett kugghjul i vänstermenyn. Du kan också leta upp Inställningar i listan över alla appar – eller genom att högerklicka på Startknappen och välja Inställningar. Ytterligare ett alternativ är att använda snabbkommandot Windows+I.


… och här är Kontrollpanelen

Appen Inställningar har tagit över mer och mer av det som tidigare fanns under Kontrollpanelen. Under lång tid var Windows inställningar spridda mellan de bägge verktygen, vilket var förvirrande. I och med lanseringen av Creators Update har Microsoft dock nästan helt valt att pensionera Kontrollpanelen, och man har dolt den från de flesta menyer. Det finns dock ett enkelt sätt att öppna den.

Kontrollpanelen

HUR? Öppna sökfönstret, alltså förstoringsglaset till höger om Startknappen. Skriv Kontrollpanelen och dubbelklicka för att öppna den.


Ställ frågor för att få hjälp

Är du osäker på hur saker fungerar? En smart nyhet i Creators Update är att du kan få hjälp beroende på var du befinner dig när du är inne i Inställningsmenyn.

HUR? När du är inne i ett inställningsfönster bläddrar du dig längst ned i fönstret. Här kan du klicka på Få hjälp för att ställa en fråga.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1089 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr