Utseende & skärm

Dolda teman piffar till Windows

Det finns stora möjligheter att ge Windows ett roligare utseende genom att använda så kallade teman. Dessa ändrar bakgrundsbilden och anpassar menyfärgerna till detta. I Creators Update hittar du 175 olika teman som du kan växla mellan.

HUR? Klicka på Inställningar, Anpassning, Teman och bläddra ned till rubriken Använd ett tema. Välj Hämta fler teman från Store så kan du ladda hem dem från Windows Store. När du laddat ned och installerat ditt nya tema kan du aktivera det via Teman. Här kan du också skräddarsy utseendet.


Banta den fläskiga startmenyn

Microsoft ändra utseendet på startmenyn i Windows ibland. Om du tycker att den är alldeles för stor får du en ny funktion för att banta den.

HUR? Välj Inställningar, Anpassning, Start. Här hittar du det nya reglaget Visa applistan på Start-menyn. Bocka ur det alternativet så kommer den sedvanliga app- och programlistan att försvinna. Du kommer fortfarande åt apparna genom att välja alternativet Alla appar till vänster.


Skapa mappar med automatik

Creators Update bjuder på ett nytt sätt att städa i startmenyn. Du kan skapa mappar med automatik, på samma sätt som i exempelvis våra Android-telefoner.

HUR? Ta tag i en programikon i högerfältet i startmenyn och dra den till en annan programikon som du vill lägga i samma mapp. När du släpper den första på den andra skapas automatiskt en app, som båda ikonerna hamnar i. Klicka för att expandera och minimera.


Sov bättre med nattläge

Bildskärmens blåa sken kan försämra nattsömnen och somliga säger att man inte ska använda datorn före läggdags. Om du ändå vill göra det ändrar Windows 10:s nya nattläge färgskalan så att det farliga blå ljuset reduceras.

Nattläge

HUR? Välj Inställningar, System, Visningsalternativ. Välj att slå på Nattläge. Du kan också klicka på Inställningar för nattläge för att ändra färgtemperaturen. Om du väljer Schemalägg nattläge kan du slå på det automatiskt vid en bestämd tidpunkt.


Spara batteri med skärminställning

Bildskärmen är en av de stora strömtjuvarna i en bärbar dator, och för att förlänga batteritiden kan du justera ljusstyrkan.

HUR? Välj Inställningar, System, Visningsalternativ. Skruva ned ljusstyrkan med reglaget överst, och om du har en dator med inbyggd kamera kan du även välja att justera ljusstyrkan automatiskt när omgivande ljus ändras.

Missa inte: Fler Windows 10-tips kommer senare i veckan!

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 1089 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr