Det läcker både här och där i dagens uppkopplade samhälle. Förra året avslöjades exempelvis Wikileaks att CIA har avancerad mjukvara för att kunna ta sig in i mobiltelefoner, tv-apparater och andra uppkopplade prylar. På så sätt kan CIA ta sig in i krypterade meddelandetjänster som Whatsapp och Signal.

Missa inte: Här är riskerna du bör tänka på när du surfar på öppet nätverk

Och du har förmodligen också läst om fall där hackare tar sig in i din dator och spionerar på dig genom webbkameran. Varför detta är ett problem behöver vi knappast förklara närmare – kameran i din dator plockar ju som bekant upp både bild och ljud.

På senare tid har flera hemliga grupper på nätet avslöjats efter att medlemmarna delat med sig av videoklipp och foton de kommit över efter att ha spionerat i webbkameror. I några fall handlar det om kriminella nätverk som sedan säljer bilderna och filmerna vidare.

Problemet är så utbrett att det har blivit en trend att tejpa över webbkameran. Bland de mer framstående personerna som gjort just detta finns Facebook-vd:n Mark Zuckerberg och FBI-chefen James Comey.

Så, behöver vi vara oroliga över snokande hackare när vi sitter framför vår dator? När PC för Alla pratar med David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab, menar han att risken inte nödvändigtvis ligger i själva webbkameran.

– Det är inte själva webbkameran som blir hackad. Snarare är det andra komponenter i datorn som drabbas av skadlig kod. Den skadliga koden kan stjäla lösenord och andra känsliga uppgifter, men också slå på din kamera och din mikrofon. Det finns också ett fåtal fall där webbläsaren har blivit hackad, oftast genom externa program som Flash eller Active X. De fallen är väldigt få, men har du otur kan det räcka med att surfa in på en sajt för att du ska drabbas, säger David Jacoby.

Jacoby
Säkerhetsexperten David Jacoby håller med om att det är en bra idé att tejpa över webbkameran, men att det knappast räcker för att hålla hackarna borta.

Däremot tycker han att tejprullen är användbar i förebyggande syfte.

Missa inte: Här är bästa antivirus-programmen som skyddar dig från hoten

– Ja, det är absolut en bra idé, även om det inte förhindrar att du blir hackad. Men om du blir det kan åtminstone inte hackarna se vad du gör framför kameran.

För att minska riskerna med spionerande hackare gäller att ha de vanliga tipsen i åtanke. Förutom att se till att du har ett bra och uppdaterat skydd för skadlig kod bör du också hålla säkerhetsinställningarna webbläsaren uppdaterade.