Men även om du har uppdaterat säkerheten i din dator, installerat tillräckligt bra virusskydd och undvikit att ladda ner suspekta filer är det inte frid och fröjd bara för den sakens skull. Numera köper vi hem fler och fler prylar utrustade med både mikrofon och kamera. Och i takt med att våra tv-apparater, kylskåp och dammsugare utrustas med allt mer avancerade funktioner blir de även sårbara på ett helt annat sätt än tidigare.

Här ligger också delvis ett annat problem. På datorsidan är nämligen utvecklarna (för det mesta) duktiga på att täppa till säkerhetshål, något som inte alltid är fallet med exempelvis den inbyggda kameran i din nya tv.

– Vi har sett fall där bland annat smarta tv-apparater har haft sårbarheter. Konsmumenterna måste vara medvetna om det här. Vet du att du inte tänker använda kameran på din tv så ska du heller inte köpa till den funktionen. Då kan det vara bättre att välja en annan produkt, säger David Jacoby.

– Problemet är att det är svårt att få koll på hemelektroniken. I de allra flesta fall går det att uppdatera mjukvaran, men man bör vara medveten om att smarta prylar oftast har väldigt kort support. Många vill ju säkert ha Netflix inbyggt i tv:n men det är många gånger bättre att använda en extern enhet för din tv, som Chromecast och Apple TV. Där är livslängden på supporten betydligt längre.

Rådet är alltså att tänka till en extra gång, oavsett om du tänker köpa ny dator eller en smartare tv. Ta reda på hur säkra dina prylar är, vilken typ av support de har och vad som kan hända om det går snett.

– Det är få prylar som faktiskt är smarta på riktigt. Främst handlar det om dumma enheter utrustade med nätverksfunktioner. Och så snart du får någon form av kommunikation i någon enhet finns risken att något går fel.