Om din dator har svårt att driva moderna spel eller om foto- och videoredigeringen går trögt är det dags att överväga byte av grafikkort. Det är ingen avancerad process – allt du behöver är en skruvmejsel och lite koncentration – och bytet kan få din dator att kännas som ny igen. Du kommer att märka att spelen plötsligt flyter på i mycket högre bilduppdatering än vad du är van vid och att det går mycket smidigare att arbeta i grafiskt krävande program.
Läs även: Jämförelse av grafikkort – från budget till värsing
Dessutom är det en ypperlig chans att göra din dator tystare tack vare att du sannolikt får en bättre kyllösning på det nya grafikkortet. Byte av grafikkort gör också att du kan välja ett med fler anslutningar och koppla in fler skärmar, vilket passar perfekt om du vill ha mer arbetsyta.

Integrerade kontra dedikerade grafikkretsar
Även om moderna integrerade grafikkretsar duger för exempelvis att spela upp film i hd, har de inte mycket att sätta emot ett dedikerat grafikkort när det kommer till spel och redigering, i synnerhet inte när upplösningen börjar skruvas upp. Till skillnad från integrerade grafikkort är dedikerade både kraftfullare och har sitt eget grafikminne, medan den integrerade grafikkretsen måste snylta på datorns minne.
Vilket kort passar dig?
De överlägset största tillverkarna av grafikkretsar är Amd och Nvidia, vilka sitter på grafikkort som säljs av flera olika tillverkare där Asus, Msi, Evga och Gigabyte hör till de största. Prislappen på korten varierar beroende på hur pass högpresterande de är och vilka funktioner de är utrustade med (som exempelvis kylarlösning, led-belysning och liknande). Det går att hitta ett nytt grafikkort för dryga tusenlappen som klarar av det mesta när vi talar vanlig vardagsanvändning, men om du vill kräma ur riktigt mycket prestanda skjuter prislappen snabbt iväg.

Ett grafikkort i mellansegmentet, som ett Gtx 1060, ligger på runt 3 000 kronor och presterar bra på de flesta användningsområdena, inklusive spel så länge du inte tänker trissa upp upplösningen i 4k. För det ändamålet bör du snegla mot högpresterande kort som Gtx 1070 och 1080 och då är vi uppe på 6000 kronor och uppåt.
Om du vill gå på det dyrare alternativet är det viktigt att du inte använder en gammal eller svag processor som riskerar att bli en flaskhals. Ett toppmodernt Gtx 1080 Ti i kombination med exempelvis en billig Intel Core i3-processor är ingen lyckad kombination – då kommer grafikkortet inte prestera hälften så bra som det är kapabelt till.

Välj rätt anslutning
Grafikkortet placeras på moderkortet i en kontakt som finns i lite olika utformningar. Välj därför ett grafikkort med en anslutning som passar moderkortet i din dator. Var extra uppmärksam om du tänker byta grafikkort i en äldre modell då den kan ha en standard som många moderna grafikkort inte stödjer.
Standarden som används sedan drygt tio år tillbaka kallas pci express och finns i varianterna x1, x4, x8 och x16. Det som skiljer dem åt är längden på kontakten och hur pass hög prestanda de stödjer. Högre siffra innebär större längd och högre prestanda. Det går att ansluta en kortare kontakt på grafikkortet till en längre moderkortskontakt men inte tvärtom.
Pci express finns i versionerna 1.0, 2.0 och 3.0, där högre siffra innebär bättre prestanda. Version 3.0 går att använda på ett äldre moderkort som bara har stöd för 1.0 eller 2.0, men det då blir prestandan som den lägre versionen.
Äldre standarder kallas pci, agp eller pci-x. Om ditt moderkort stödjer någon av dessa standarder behöver du kontrollera att grafikkortet passar dem. Som vi nämnde tidigare är det inte så många moderna kort som gör det.