Det enda du behöver för att byta eller koppla in ett grafikkort är ett par händer, tungan rätt i munnen och en skruvmejsel. Vi rekommenderar också att du använder ett så kallat esd-armband. Ett sådant går att få tag i för under hundralappen hos de flesta teknikåterförsäljare. Vad esd-armbandet gör är att minimera risken att någon av dina komponenter i datorn utsätts för statisk elektricitet när du vidrör dem.

Byte grafikkort
Stötsäker. Esd-armband trär du på runt handleden och fäster vid chassit för att undvika att du ger komponenterna i datorn små men farliga stötar.

1. Börja med att koppla ur alla sladdar och placera din stationära dator på en lämplig, ren arbetsyta. Ta bort sidoplåten på chassit för att du ska kunna komma åt att jobba med komponenterna.

Byte grafikkort

I den här guiden använder vi ett Asus Nvidia Geforce GTX 970-kort och ett moderkort av modellen Asus H170 Pro. Kortet ska anslutas till pci-kontakten x16, vilken är den långa, gråa kontakten vi ser på bilden ovan.

Byte grafikkort

2. Innan du ansluter grafikkortet ska du mäta ut var kortet kommer att sitta i förhållande till skyddsplåten på chassit. Avlägsna därefter den berörda delen av skyddsplåten så att du får en öppning. Håll reda på skruvarna – du kommer strax att använda dem igen.

3. Tryck nu fast kortet i pci express-kontakten tills du hör ett klick. Kontrollera att kortet sitter fast.

Byte grafikkort

4. Sätt tillbaka skruvarna du tog loss från skyddsplåten.

Byte grafikkort

När detta är gjort ska grafikkortet sitta stadigt och dess anslutningar ska vara lätta att komma åt från baksidan av chassit.

Byte grafikkort

5. I vårt fall ansluter vi även en pci-strömkabel, vilken du också troligtvis kommer att göra om ditt kort är ett prestandakort. Normalt finns det en extrakabel från nätaggregatet som du kan använda.

6. Härnäst återstår bara att montera ihop chassit igen och återansluta alla kablar till datorn. Starta den och kontrollera att du får bild. Om du mot förmodan inte gör det kan det bero på att du behöver stänga av det integrerade grafikkortet, vilket du gör genom datorns bios.

7. När du konstaterat att du har bild krävs lite optimeringar och justeringar i datorn. Börja med att ladda ner de senaste drivrutinerna från antingen Nvidia eller Amd. Starta om datorn när du installerat dem. Du bör nu ha rätt upplösning på skärmen. Om inte kan du gå in på Bildskärmsinställningar genom att, som i vårt fall där vi använder Windows 10, högerklicka på skrivbordet och sedan ange önskad upplösning.