Byt i en bärbar dator

När det gäller en bärbar dator är möjligheterna väldigt begränsade när det handlar om att uppgradera grafiken.

Har du en bärbar dator där du inte är nöjd med grafiken finns det inte så väldigt mycket du kan göra. Det existerar visserligen bärbara datorer där grafikkortet är utbytbart, men då handlar det om spelprodukter i de absoluta övre prisnivåerna. Chansen att din dator har den möjligheten är nog kanske inte så stor, och även om så är fallet är det en ganska bökig procedur. Dessutom är det sällan värt kostnaden.

Däremot finns det möjligheter om du vill utöka din bärbara med en eller flera extra skärmar. De enklaste produkterna är små burkar som ansluts till en vanlig usb-port och erbjuder anslutningar för en eller två bildskärmar via vga, dvi eller hdmi. Räkna dock inte med någon högre upplösning och definitivt inga spelprestanda.

Om datorn är någorlunda modern och har det snabbare usb 3.0 är möjligheterna bättre till högre upplösning och hyfsade prestanda. Sådana här lösningar går att hitta under tusenlappen.

Har du en riktigt modern bärbar dator med thunderbolt 3- eller usb typ c-anslutning och vill kunna spela krävande spel på den när du är hemma finns det lösningar på gång, även om vi inte lyckats hitta någon vettig på marknaden än. Flera olika företag har visat upp diverse varianter på lådor som rymmer ett riktigt grafikkort som kan anslutas till den bärbara. Så det är bara att avvakta.

Externt grafikkort
Via usb. Det finns smidiga små externa grafikkort för usb-anslutning.