Med flera skärmar blir det lättare än någonsin att ha öppet många dokument, webbfönster och program samtidigt. Innan du kilar ut och köper en trave datorskärmar behöver du dock kontrollera vilka anslutningar (vga, dvi, hdmi och displayport) ditt grafikkort har. Sök sedan på modellnamnet på webben – antalet skärmar som grafikkortet klarar av är nämligen inte alltid synonymt med hur många anslutningar det är utrustat med.

Byte grafikkort
Foto: Terabass, Creative Commons

Om ditt grafikkort inte stödjer så många skärmar som du skulle vilja använda eller saknar tillräckligt med anslutningar, kan du antingen koppla in ytterligare ett grafikkort eller – om ditt grafikkort har displayport 1.2 – köpa skärmar som stödjer displayport multi-streaming.

Då behöver du bara ansluta en displayport-kabel mellan varje extra skärm. Skärmarna behöver inte vara av samma storlek eller ha samma upplösning, men begränsningar i displayport 1.2-bandbredden gör att desto högre upplösning du väljer att köra, desto färre skärmar kommer du att kunna ansluta. Kom även ihåg att du fortfarande är begränsad till hur många skärmar ditt grafikkort klarar av att driva.

Nästa steg är att koppla in skärmarna. Kontrollera att de har input-portar som matchar grafikkortets output-portar. Krisar det finns det adaptrar och konverteringskablar för exempelvis dvi till hdmi och displayport till dvi.

Byte grafikkort
Bildskärmsinställningar. Ställ in upplösning, arrangera skärmar och välj hur du vill att bilden ska visas.

Härnäst behöver vi göra några enkla inställningar i datorn. Beroende på vilket Windows du kör kan saker heta lite olika, men stegen är ändå väldigt snarlika. I Windows 10 högerklickar du på skrivbordet och väljer Bildskärmsinställningar. Här går det att göra inställningar för de olika skärmarna. Börja med att klicka Hitta för att säkerställa att alla skärmar har identifierats.

Välj först den skärm som du vill ska vara huvudskärm. Det går också att välja om du vill kopiera eller förlänga ditt skrivbord till de andra skärmarna. Vi gissar att det är sistnämnda som lockar. Vill du inte ställa in skärmarna på det här sättet går det att göra på ett snarlikt sätt via ditt grafikkorts egna kontrollpanel.

Hur fungerar det för spel?

Om du tänker spela ser ovanstående process lite annorlunda ut. För det första kräver spel på flera skärmar avsevärt mycket mer prestanda än om du bara tänker expandera ditt skrivbord och ha fler webbfönster öppna. Kontrollera att ditt grafikkort håller för uppgiften. Se till att använda likadana skärmar för att slippa strul med upplösningar och bildförvrängningar. Efter att du anslutit skärmarna behöver du förbereda ditt grafikkort och dina spel för flera skärmar. Har du ett Nvidia-kort gör du det med Nvidia Surround och kör du Amd ska du spana in Eyefinity.

Avslutningsvis vill vi inflika att du normalt kan ansluta fler än en skärm även via det integrerade grafikkortet. I det fallet hittar du anslutningarna direkt på moderkortet. Du behöver sedan gå in i datorns bios och göra justeringar i inställningarna för det integrerade grafikkortet. Räkna dock med mer lagg och en allmänt sämre optimering om du väljer det här alternativet framför att använda ett dedikerat grafikkort.