För att krama ur ännu mer prestanda går det att sätta in fler än ett grafikkort i datorn. Nvidias lösning kallas sli (Scalable Link Interface), vilken stödjer upp till fyra anslutna kort. Notera att sli kräver att det är samma grafikkrets på alla kort som ansluts. Det går alltså inte att parköra ett Gtx 970 och ett Gtx 1060. Däremot går det att köra två Gtx 1060-kort från olika tillverkare – det väsentliga är som sagt att de har samma grafikkrets.

Amd:s variant heter Crossfire och har precis som sli stöd för upp till fyra kort. Med Crossfire finns även lite mer utrymme att parkoppla två olika grafikkretsar. Du hittar mer information om vilka grafikkort som är kompatibla på Nvidias respektive Amd:s hemsida.

Byte grafikkort
Kraft. Både sli och Crossfire stödjer upp till fyra grafikkort, men vi har väldigt svårt att se vem som faktiskt skulle behöva så många.

Att ansluta dubbla grafikkort är inte mycket krångligare än att koppla in ett. Du ansluter dem till varsin pci express x16-kontakt på moderkortet (som måste ska vara certifierat för antingen sli eller Crossfire). Om du ansluter ett Nvidia-kort bör du använda en så kallad sli-brygga för att utöka bandbredden – utan den kommer du att förlora prestanda. Sli-bryggan följer normalt med i samma kartong som moderkortet. Du behöver inte tänka på detta om du kör Crossfire.

Byte grafikkort
Drivrutiner. Ladda ner de drivrutiner du behöver för att dina grafikkort ska prestera så bra som möjligt.

När allt är på sin plats är det dags att starta datorn, ladda ner de senaste drivrutinerna till grafikkorten och aktivera antingen sli eller Crossfire via grafikkortets kontrollpanel.

När du ansluter flera grafikkort är det extra viktigt att du kontrollerar att ditt nätaggregat klarar av den ökade strömförbrukningen. Tänk också på att två grafikkort innebär dubbelt så mycket värmeutveckling i datorn, så säkerställ att du har en bra ventilation och kylarlösning i chassit.

Är det värt det?

Dubbla grafikkort betyder inte per automatik en dubblering i prestanda, snarare får du ut runt 40-50 procent av ett extra kort, ibland mer, ibland mindre – det varierar beroende på spel eller applikation. Dubbla grafikkort ger inte heller dubbelt så mycket grafikminne. Om du ansluter två grafikkort med 8 GB grafikminne vardera kommer det fortfarande bara att finnas 8 GB totalt att jobba med.

Frågan är då om en prestandavinst på runt 40-50 procent motiverar den höga kostnaden som dubbla grafikkort innebär? För de allra flesta skulle vi säga prompt nej, men vet du med dig att du behöver en riktig monsterdator kapabel till att driva upplösningar i 4k och uppåt utan att tumma på andra parametrar – då kan sli eller Crossfire vara ett (dyrt) alternativ.