Tänk på det här

Det finns några saker att tänka på, eller som kan vara bra att känna till, när det gäller grafikkort.

Se till att grafikkortet kan anslutas till din bildskärm. Det finns många standarder – vga, dvi, hdmi och displayport. Den första är riktigt gammal. För de tre senare finns det enkla adaptrar för någon hundralapp eller två (till exempel hos Kjell & Company). Har du en riktigt gammal skärm med endast analog vga-kontakt och grafikkortet saknar sådan utgång finns det adaptrar även för detta, men de är dyrare och måste ibland ha strömförsörjning, eftersom det handlar om en aktiv signalomvandling.

Kontakter
Kontaktförvirring. Från vänster till höger: vga, dvi, hdmi och displayport.

Vissa kraftiga grafikkort behöver så mycket ström att det krävs en extra strömsladd. Det ser du på att det finns en extra kontakt, oftast i kortets bakre ände, där en kontakt från nätaggregatet passar. Har du inga lediga sladdar från nätaggregatet måste du köpa en förgreningskabel för någon femtiolapp. Här är det också värt att tänka på att nätaggregatet kanske helt enkelt inte räcker till för att försörja ett sådant kort. Om du inte vill byta nätaggregat också kanske du ska satsa på ett enklare grafikkort.

Kontrollera längden och tjockleken på grafikkortet innan du köper det och mät platsen i din dator. Det finns extremt långa eller tjocka kort som inte ryms i alla datorer.

Beroende på ditt moderkort kan ibland den inbyggda grafiken användas parallellt med ett extra grafikkort, vilket exempelvis kan utnyttjas för flera skärmar. Men i många fall måste det integrerade grafikkortet stängas av för att det ska bli bild på det nya du monterat. Detta görs i bios (håll ned någon av tangenterna F2 eller Del medan datorn startas – vilken tangent det är brukar framgå av en text längs ned på skärmen) och inställningarna ser helt olika ut beroende på dator. Leta efter något som heter Graphics, Display, Onboard VGA eller liknande.

För både AMD och Nvidia finns en möjlighet att koppla ihop flera grafikkort för att öka prestandan. Denna funktion kallas Crossfire på Radeon-grafikkort och Sli på Geforce-kort.

Det låter kanske som en bra idé, men det gäller att vara medveten om att prestandan inte ökar proportionellt. Ett andra grafikkort dubblar inte prestandan, utan det är mer realistiskt att förvänta sig en ökning på 25 till 50 procent, och förbättringen blir ännu mindre med ännu fler kort.

Det finns lägen där det trots allt kan vara användbart, men i normalfallet är det bättre att satsa på ett enda, dyrare kort om du behöver bra grafikprestanda.