Det första datorviruset skapades 1982. Viruset var mest på skoj och det drabbade bara Apple II-datorer. Det första viruset för pc-datorer kom 1986 och sedan dess har det bara gått utför. På den tiden spreds elak kod via infekterade disketter. I dag lever vi i en internetvärld där datorvirus, datorintrång och andra attacker är vardagsmat.

Bästa antivirus: 13 säkerhetspaket för Windows 10 i jättetest

Antikt hot
Det är över 30 år sedan datorvirusen såg ut så här. I dag är det andra bullar.

Att vi har vant oss innebär också en risk. Alla vet att det behövs ett säkerhetsprogram. Vi installerar det, litar på det och glömmer bort det. Men riktigt så enkelt är det inte – det bästa skyddet är du själv och din vaksamhet.

Det finns nämligen inget garanterat skydd mot skadlig kod, inte ens om du har ett säkerhetsprogram och uppdaterar det regelbundet. Ny skadlig kod kan spridas och ställa till med skada innan den identifieras av säkerhetsföretagen. De klassiska varningarna kan därför inte upprepas nog många gånger:

  • Klicka inte på länkar eller e-postbilagor som du inte är säker på utan att undersöka dem först.
  • Installera inte program som du laddat ned från osäkra källor.
  • Kontrollera en webbplats innan du anförtror den känsliga uppgifter.
  • Se alltid till att ha de senaste uppdateringarna installerade, både för operativsystem och program.
Säkerhetsprogram
Säkerhetsprogrammet tar bort hotet och du kan fortsätta där du var.

Moderna hot
Hoten har förändrats sedan 1986. Det handlar inte längre om elaka virus som förstör din hårddisk av ren elakhet och för att få så mycket uppmärksamhet som möjligt. I stället sker allt i smyg och det är som regel pengar man är ute efter. Ju längre du är omedveten om att du drabbats av något hot, desto längre kan det få arbeta ostört.

Eftersom de klassiska virusen inte längre sprids i någon större utsträckning satsar tillverkarna inte längre på det som brukade kallas antivirusprogram, alltså ett program som bara upptäcker virus. I stället levererar de kompletta så kallade säkerhetspaket som skyddar mot en mängd olika sorters attacker. Paketen innehåller bland annat antivirus, intrångsdetektion och brandvägg. Det som kommer in via din internetledning undersöks med flera skyddstekniker.

Enligt säkerhetsexperten Per Hellqvist är det faktiskt intrångsdetektionen som stoppar flest hot – inte antivirusprogrammet eller brandväggen, som många tror. Orsaken är att dagens attacker oftast utnyttjar säkerhetshål som inte täppts till i operativsystem och program. På andra plats kommer antivirusdelen. Det vanligaste sättet att bli infekterad är fortfarande bilagor eller länkar i e-post och då kan skyddsprogrammet ingripa.

Partnererbjudande: Exklusivt partnererbjudande: Testa antivirusprogrammet F-Secure SAFE gratis i 3 månader, värde 162 kr!

Skyddar alla prylar

Helt klart är att du behöver ett säkerhetsprogram i datorn, i varje dator i hemmet. Kanske inte lika självklart för alla, men minst lika nödvändigt, är att också ha ett i plattan eller telefonen.

Lyckligtvis finns det gott om säkerhetspaket som stöder både dator och mobila enheter och där det ingår flera licenser, från tre till tio, i samma avgift. Du kan med andra ord skydda hela familjen och hela hemmet med en enda produkt.

Oftast löper licensen som ett abonnemang och måste förnyas en gång om året. Vilken produkt du väljer är mycket en smaksak, de flesta är bra, men du kanske kan ha hjälp av att titta på vårt stora test på här.

Många säkerhetsprogram upptäcker också spionprogram och andra former av oönskad kod. Det finns dock program som speciellt riktat in sig på denna typ av hot och det skadar inte att emellanåt köra en genomsökning av datorn även med ett sådant program. Ett av de bättre och mest kända är Anti-malware, som finns i en gratisversion. Denna version finns på svenska och är fullt tillräcklig om du också har installerat en större säkerhetssvit. Läs mer i vår guide på stora guide här.

Malwarebytes Anti-malware
En kompletterande undersökning med något annat program än ditt säkerhetspaket ökar tryggheten. På bilden Malwarebytes Anti-malware.

Så skyddar du din dator
Du hittar vårt test av gratis antivirusprogram här.

Nästa sida: Ställ in säkerhetsprogrammet på rätt sätt