Rätt inställningar för ditt säkerhetspaket

Normalt behöver du inte göra så mycket när du installerat ditt säkerhetspaket, men det kan finnas lägen när du behöver fundera på inställningarna.

Alla säkerhetsprogram har färdiga grundinställningar som passar de flesta och ger maximal säkerhet med mycket automatik. Ibland kan du dock behöva ändra någon inställning för att allt ska fungera korrekt.

Vi visar här hur man gör i Nortons säkerhetspaket, men men motsvarande inställningar finns även i de övriga.

Tillåt eller blockera

1. Ibland blockerar brandväggen program som du litar på och vill släppa igenom. Ibland kanske du vill stoppa ett program från att nå nätet. Gå till brandväggsinställningarna och välj Programkontroll.

Programkoll

2. Du kan välja att tillåta eller blockera eller att göra anpassade inställningar. Om du väljer Anpassad kan du skapa detaljerade regler för hur ett visst program ska hanteras eller att övervaka hur ofta det "ringer hem".

Tillåt eller blockera

Ändra intervall

1. Du kanske vill ändra intervallet för en fullständig genomsökning av systemet för att du tycker det sker störande ofta eller alldeles för sällan. Gå till antivirusinställningarna och klicka på Konfigurera vid Fullständig systemsökning.

Fullständig systemundersökning

2. Nu kan du välja hur ofta en sökning ska göras och om du vill att den ska utföras endast när du inte använder datorn för ögonblicket. Du kan också bestämma vad som ska hända när sökningen är klar, till exempel om du kör på natten.

Sökningsschema

Tillfällig avstängning
1. Ibland måste antivirusskyddet och vissa andra skydd stängas av för att en installation eller förändring ska gå att genomföra, vilket i så fall ofta framgår av installationsinstruktionerna.

Installationsinstruktioner

2. De flesta säkerhetsprogram medger då en tillfällig, tidsbegränsad avstängning. Se till att göra den så kort som möjligt och absolut inte permanent. Programmen eller operativsystemet brukar dock i det senare fallet varna.

Säkerhetsförfrågan