Asus RT-AC87U

Funktionsfrossa och 4g-stöd

Asus router har en lite kantig och platt design. Den har fyra rejäla antenner baktill, som av någon anledning är ovanligt svåra att skruva fast. Tyvärr får vi ingen möjlighet att hänga den på väggen, utan det är bordsplacering som gäller.

De flesta anslutningar sitter på rad baktill. Sedan sitter det också en usb 3.0-port på framsidan. Många tillverkare väljer att sätta usb 3-portar en bit bort från antennerna då de kan störa signalen. Av någon outgrundlig anledning sitter den på Asus router bakom en pillig och opraktisk lucka. Framtill sitter också manuella knappar för att slå av och på wifi, och routerns dioder. Det uppskattas.

Asus RT-AC87U

Det här är den klart mest funktionsrika av testets routrar. Förutom det grundläggande får vi till exempel nerladdningsklient, stöd för Apple Time Machine, skrivarserver, gästnätverk med tidsbegränsade sessioner, och möjlighet att komma åt usb-disk och delade mappar via en molntjänst. Dessutom är det enda routern i testet som stödjer mobilt bredbandsmodem.

Många funktioner går att komma åt från en app, men inte alla. Resten nås via webbgränssnittet som är snyggt med tydliga ikoner och behändiga hjälptexter på svenska. Vissa delar är dock inte översatta, och vi upplever gränssnittet som lite rörigt på djupare nivåer än huvudmenyn. Tyvärr verkar det också lite buggigt. Ibland tappar vi session och behöver tömma webbläsarcache för att få komma in igen.

Prestandamässigt har vi inget att klaga på. Mu-mimo-funktionen står angiven som beta och är avaktiverad från start. Vi måste in under avancerade wifi-inställningar för att hitta det. Men sedan presterar den utefter förväntan. I vårt fleranvändartest faktiskt bäst av alla.

I vårt test kan vi inte få en usb-disk att fungera med vanligt smb-protokoll. Ingenting dyker upp i Utforskaren om vi inte anger ip-adress manuellt. Fjärranslutning till disken funkar dock klockrent.

Asus RT-AC87U

Fakta Asus RT-AC87U

Kontakt: www.asus.se
Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2400)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Storlek, inkl antenner: 29 x 20,5 x 18,5 cm
Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter
Gästnätverk: Ja
Filserver: Smb, ftp
Skrivarserver: Ja
Molnåtkomst: Filserver
Gränssnitt: Webb, app
Övrigt: Nerladdningsklient, Time Machine, stöd för 4g-modem med mera
Cirkapris: 2 000 kr

Mätresultat:
3m, fri sikt, mobil: 221 Mbps
5m, fri sikt, brygga: 264 Mbps
10m, 2 väggar, laptop: 99 Mbps
Mu-mimo test: 4x102 Mbps

plus

Goda prestanda.
Många funktioner.
Stöd för mobilt bredband.
Bra pris.

minus

Bitvis rörigt gränssnitt.
Vissa problem med delning och webbgränssnitt.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10