D-link DIR-885L

Kul yttre men vardagligt inre

D-link DIR-885L är en kusin till DIR-890L som vi testade tidigare i år. DIR 885L har tre frekvensband istället för två men är i gengäld kraftfullare totalt och har som sagt nya mu-mimotekniken.

Den har en minst sagt iögonfallande stil, en klarröd sci-fi-inspirerad design. Den går att hänga på väggen, men alla kablar sticker ut uppåt, vilket kan vara opraktiskt.

D-link DIR-885L

Som standard kör DIR-885L samma ssid för 2,4 och 5 GHz-banden och automatisk fördelning av anslutna enheter mellan dem. Det funkar för det mesta bra, men vill du ha egen kontroll är det lätt att fixa. Här finns också ett enkelt QoS-verktyg (quality of service) alltså ett verktyg som bestämmer hur olika tjänster eller anslutna datorer prioriteras. Det låter dig prioritera upp till tre anslutna klienter.

Routern ger oss lite ojämna prestanda, med lägre maxhastighet till enskilda klienter än genomsnittet. Men överlag är uppkopplingen snabb och stabil nog för alla typer av användning, och den ger oss övertygande jämnhet vid stresstest mot mu-mimo-klienter.

DIR-885L har ett enkelt webbgränssnitt på engelska. Den har ganska få funktioner och även sådant som föräldrakontroll är begränsad i funktionalitet. Du kan blockera eller vitlista domäner, men inte kontrollera enskilda klienter. Det finns också möjlighet att slå av och på funktioner efter schema. Vi blir inte heller riktigt kloka på hur det används, här är gränssnittet och instruktionerna minst sagt förvirrande.

Det här är den enda av routrarna vi inte hittar någon mobilapp för att administrera. D-Link har ett digert utbud appar för andra uppkopplade produkter som alla kan styras via deras molntjänst Mydlink, men just routern får tydligen klara sig utan. Finns det en så är den inte lätt att hitta.

D-Link har vanligtvis bra molnbaserad administration via Mydlink, men denna router får vi inte koppla upp dit. Vi får frågan om vi vill göra det vid första installation, men får sedan inte kontakt med servrarna. Kanske beror det på att den är så ny att den inte är officiellt lanserad ännu, och att det kommer att funka vid säljstart. Vi har inte haft problem med detta med andra D-Link-routrar.

DIR-855L ger oss samma problem med usb-disken som Asus router, nätverksmappningen går halvdant. Lyckligtvis finns Shareport, ett webbgränssnitt för fildelning som funkar lokalt. Och det finns det även en behändig app till för mobilen.

Fakta D-Link DIR-885L

Kontakt: www.dlink.se
Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac3150)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0
Storlek, inkl antenner: 29 x 22,5 x 14,5 cm
Föräldrakontroll: Url-filter
Gästnätverk: Ja
Filserver: Smb, ftp
Skrivarserver: Nej
Molnåtkomst: Administation
Gränssnitt: Webb
Cirkapris: 2 700 kr

Mätresultat:
3m, fri sikt, mobil: 157 Mbps
5m, fri sikt, brygga: 297 Mbps
10m, 2 väggar, laptop: 75 Mbps
Mu-mimo test: 4x92 Mbps

plus

Rolig, annorlunda design.
Snyggt och enkelt gränssnitt.
Stabil med många användare.

minus

Ingen admin-app.
Begränsat med extrafunktioner.
Endast en usb.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10