Linksys EA8500

Testvinnaren gör det mesta rätt

PC för Alla Bäst i testLinksys EA8500 ger oss en avskalad design utan kantiga vinklar och med en välvd ovansida som har hål för kylning upp till. Det är inte helt fel då en router kan bli ganska varm vid intensiv nätverkstrafik.

Till skillnad från på konkurrenterna har EA8500 få diodindikationer på själva routern, bara en Linksyslogotyp framtill som blinkar när den vill ha uppmärksamhet. Det kan med andra ord vara lite svårt att se direkt på routern vad status för till exempel wifi och internetuppkoppling är. Å andra sidan är det snyggt och diskret så läge det funkar.

Linksys EA8500

Det sitter en wifi-knapp på baksidan, men vill du släcka loggan helt får du göra det med en inställning i gränssnittet.

EA8500 går att vägghänga med sladdar uppåt eller åt sidorna. Alla uttagen sitter på baksidan, och består förutom nätverksportar av en usb 3.0-port och en usb 2.0 som också fungerar för e-sata… om nu någon fortfarande har kvar en sådan extern disk.

Routern är exceptionellt enkel att installera. Plugga in, logga in på dess enda tillgängliga ssid och starta en webbläsare så drar en autokonfiguration igång. Den uppdaterar firmware och ställer in säkra grundinställningar. Sedan får du valet att konfigurera 2,4 GHz och 5 GHz som separata eller samlade ssid.

Administration sker helt via Linksys molntjänst Smart Wifi. Om du vill, du kan köra lokalt istället och får samma webbgränssnitt där istället. Det är snyggt, lätt att överskåda och på svenska. Linksys admin-app är lika snygg och användarvänlig som webbgränssnittet.

Routern har allt grundläggande när det gäller funktioner, men inte så mycket utöver det. Vi får en lättanvänd QoS-funktion med specialprofiler för bland annat vissa program och tillämpningar, och en hel rad spel. Det innebär att du kan ställa in routern i ”World of Warcraft-läge” och se till att datorn som spelar får prioritet för korta ping-tider, till exempel.

Rotuern är övertygande snabb vid individuella mätningar, men når inte samma högsta lägstanivå som vissa konkurrenter i vårt multianvändar-test. Men den får definitivt inte underkänt på den punkten heller.

Linksys EA8500

Fakta Linksys EA8500

Kontakt: www.linksys.com/se
Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0/esata
Storlek, inkl antenner: 31,5 x 21,5 x 17,7 cm
Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter
Gästnätverk: Ja
Filserver: Smb, ftp
Skrivarserver: Nej
Molnåtkomst: Administation
Gränssnitt: Webb, app
Cirkapris: 2 300 kr

Mätresultat:
3m, fri sikt, mobil: 274 Mbps
5m, fri sikt, brygga: 301 Mbps
10m, 2 väggar, laptop: 123 Mbps
Mu-mimo test: 4x78 Mbps

plus

Funkar bäst för väggmontering.
Goda prestanda för enskilda klienter.
Lätt att installera och administrera.
Bra pris.

minus

Något efter vid fler användare.
Få extrafunktioner.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10