Netgear Nighthawk X4S R7800NE

Ninja-router med specialprogram

Netgears router har testets längsta namn. Håll i er; Netgear Nighthawk X4S R7800NE Ninjas in Pyjamas Edition.

Ninjas in Pyjamas (eller NiP) är ett svenskt e-sportlag i världseliten. Routern marknadsförs just som en gamingrouter, och onlinespel är just en sak som mu-mumo är bra för, då det bidrar till stabilt låga ping-tider.

Netgear Nighthawk X4S R7800NE

Var noga när du monterar på antennerna, då de är lite olika utformade och de två på sidorna ska matchas med en varsin antenn. Även här får vi en usb 2.0-/esata-port på ena sidan och hela två usb 3.0-portar på den andra. Det är generöst. Annars är det som vanlig lan-portar baktill och dioder framtill. Dioderna är ovanligt ljusstarka och aktivt blinkande, men det finns knapp baktill för att stänga av dem direkt. Vi hittade först inte knappar för att slå av och på wifi, samt för wps. Men de finns där, bara väldigt dolda i diod-raden på ovansidan.

Prestandamässigt har vi inte mycket att klaga på. Med fri sikt till antennerna presterar den utmärkt. Däremot får vi inte riktigt samma goda resultat på lite avstånd och med lite hinder i vägen som testets övriga routrar. Den får godkänt där, men inte mer.

Läs mer: Så loggar du in på din Netgear router

Vid första anslutning till routern startar webbläsare med konfiguration omedelbart. Routern vill ladda hem två datorprogram, men vi får felmeddelande att det inte kan göras automatiskt och att vi får hämta dem manuellt senare. Och efter konfiguration landar vi på något som ser ut som routerns webbgränssnitt, men som visar sig vara Netgears hemsida. En titt i snabbstartsguiden ger oss adressen till den verkliga adminsidan.

Väl där möts vi av ett snyggt, ljust och enkelt gränssnitt med tydliga ikoner. De flesta kontrollerna finns också som mobilapp och som separat program till Windows (ett av de två vi uppmanades ladda ned).

I appen finns även en filöverförare, vilket är bra då det är bökigare på en mobil att ansluta till smb-utdelade mappar.

Föräldrakontroll sker i det separata pc-programmet (finns även till Mac) eller i mobilappen. Det är funktionsrikt men bökigt att sätta upp och kräver bland annat att du skaffar ett Open DNS-konto. Vi får ingen möjlighet att själv ställa in QoS. Vi kan slå på Dynamisk QoS eller inte, men får ingen förklaring om vad den gör.

Usb-portarna kontrolleras med tre funktioner Netgear kallar Readyshare. Redayshare Cloud ger dig fjärråtkomst via Netgears molntjänst, via webbgränssnitt och/eller app. Readyshare Vault är ett program du installerar på datorn (och aktiverar motsvarande funktion för på routern), som kort och gott är en backuptjänst för datorn. Och Readyshare Print är ganska uppenbart en skrivarserver.

För övrigt har vi en nerladdningsklient för Bittorent, Emule, ftp och http. Och det går givetvis att köra vanlig smb-delning av en disk.

Netgear Nighthawk X4S R7800NE

Fakta Netgear Nighthawk X4S R7800NE

Kontakt: www.netgear.se
Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, 2st usb 3.0, usb 2.0/esata
Storlek, inkl antenner: 30 x 22 x 19,3 cm
Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter
Gästnätverk: Ja
Filserver: Smb
Skrivarserver: Ja
Molnåtkomst: Filserver och administration
Gränssnitt: Webb, program, app
Övrigt: Nerladdningsklient
Cirkapris: 3 000 kr

Mätresultat:
3m, fri sikt, mobil: 275 Mbps
5m, fri sikt, brygga: 293 Mbps
10m, 2 väggar, laptop: 62 Mbps
Mu-mimo test: 4x84 Mbps

plus

Extra usb 3.0-port.
Snyggt och tydligt gränssnitt.
Behändigt med admin-program till pc och Mac.

minus

Lite sämre räckvidd än konkurrenterna.
Ingen manuell QoS.
Något dyr för vad man får.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10