TP-Link Archer C3150

Snyggt, enkelt och redigt

Bra valTP-Links router är den mest kompakta i testet. Men det gör den inte så mycket mindre, eftersom alla ändå måste dras med stora antenner på ovansidan. Wps- och wifi-knapp samt usb-portar sitter behändigt på ena sidan.

Upptill sitter en rad med små och diskret upplysta symboler istället för aggressivt blinkande dioder. Vi gillar att vi får tydlig information utan påträngande lampor och blink.

TP-Link Archer C3150

Routern har fyra ovanligt tunna antenner på en rad baktill, men det verkar inte påverka dess prestanda som fortfarande håller god klass. Faktum är att den, liksom D-Links router har snäppet högre maxkapacitet än de andra i testet, i alla fall på pappret.

Det här påverkar hur många enheter den kan hantera samtidigt, och i vårt test maxar vi inte ut det, utan testar som mest sex klienter på en gång. Men även mot enskilda klienter övertygar Archer C3150. Speciellt bra visar den sig vara när signalen blir svag på avstånd.

I fleranvändartestet ligger den lite efter, då vi får enstaka hastighetstapp på en av klienterna, även vid upprepade mätningar. Men det här är marginellt och kan ha med tillfälligheter att göra. Hastigheter är även som sämst hög nog för att strömma 4k och pingtider är jämnt låga.

Archer C3150 har fått helt ny programvara och uppdaterat webbgränssnitt, som är genomgående snyggt och enkelt. Gränssnittet var länge TP-Links akilleshäl men i de senare modellerna vi testat har de ryckt upp sig rejält. Och nu är det bättre än någonsin. Allt är på engelska men annars har vi inget att klaga på. Det finns också en enkel och snygg app med grundläggande funktioner. För detaljkoll är det dock till att gräva ner sig i webbgränssnittets menyer, där det fortfarande kan bli lite överdrivet tekniskt för en ovan användare.

Det ska gå att ansluta routern till en molntjänst kallad TP-Link Cloud, men det verkar främst vara en tjänst för att administrera nätverkskameror anslutna till den. Vi lyckas dessutom inte koppla upp oss. Bekräftelsemail för aktivering skickas aldrig.

Funktionsmässigt är Archer C3150 inte så avancerad, men gör det viktigaste pålitligt och bra. Föräldrakontroll gör allt vi begär, men ett par extra steg att ställa in jämfört med konkurrenterna.

TP-Link Archer C3150

Fakta TP-Link Archer C3150

Kontakt: www.tp-link.se
Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac3150)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Storlek, inkl antenner: 26,2 x 22,4 x 15,1 cm
Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter
Gästnätverk: Ja
Filserver: Smb, ftp
Skrivarserver: Ja
Molnåtkomst: Nej
Gränssnitt: Webb, app
Cirkapris: 2 400 kr

Mätresultat:
3m, fri sikt, mobil: 260 Mbps
5m, fri sikt, brygga: 321 Mbps
10m, 2 väggar, laptop: 133 Mbps
Mu-mimo test: 4x78Mbps

plus

Goda prestanda för enskilda uppkopplingar.
Hög maxkapacitet.
Praktisk konstruktion.
Snyggt gränssnitt och app.

minus

Något efter i prestanda vid fler användare.
Ingen molnåtkomst vi kan se.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10