Zyxel Armor Z2 NBG-6817

Lättskött för dig med små krav

Zyxels router Armor Z2 kommer med antenner färdigmonterade, klara att fälla upp, plugga in i väggen och köra. Det uppskattar vi. De ska ju ändå sitta där så varför inte? Själva routern är en kompakt låda med lite kantig design och kul gulddetaljer i chassit.

Tillsammans med D-Link är Zyxel den enda tillverkaren just nu som leker lite med designen. Är det snyggt, eller vill du ha en router som funkar utan att synas? Det är en smaksak.

Zyxel Armor Z2 NBG-6817

Framtill sitter en rad med rejält ljusstarka dioder, och det finns inget sätt att stänga av den direkt på routern. Det är däremot extremt lätt att göra i webbgränssnittet. Diodkontrollen är nästan det första vi ser efter en snabb och enkelt första konfiguration och inloggning. Den har ett superenkelt Easy Mode som standard, men där kan du inte heller göra särskilt mycket.

Är du nöjd med samlat ssid och ett fåtal möjligheter till egen kontroll funkar det dock utmärkt. Men du kan till exempel inte hantera usb-enheter där. Då måste du in i betydligt knepigare Expert Mode som är digert, men också tungt att ta sig an för den som inte är van vid routrar.

Föräldrakontroll går att slå av och på och övervaka från Easy Mode, men det går inte att sätta upp regler. I expertläget är det däremot en gedigen tjänst där du kan schemalägga datorers internettid och blockera url-er (webbadresser). Du kan även blockera olika nätverksprotokoll, så att ungarna till exempel inte kan tanka hem torrents.

Det finns en app som i princip innehåller Easy Mode-funktionerna. Men också ett par extra saker som hastighetstest och nätverksanalys.

Vi har inte mycket att säga om prestandan i Armor Z2. Den får varken bra eller dåliga resultat i våra mätningar, förutom att den ligger lite efter konkurrenterna vid uppkoppling till en annan nätverksbrygga i klientläge. Lustigt nog även den en Zyxel.

Zyxel Armor Z2 NBG-6817

Fakta Zyxel Armor Z2 NBG-6817

Kontakt: www.zyxel.com/se
Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip
Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0
Storlek, inkl antenner: 31 x 18,5 x 15,4 cm
Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter, protokoll
Gästnätverk: Ja
Filserver: Smb, ftp
Skrivarserver: Nej
Molnåtkomst: Nej
Gränssnitt: Webb, app
Cirkapris: 2 000 kr

Mätresultat:
3m, fri sikt, mobil: 189 Mbps
5m, fri sikt, brygga: 217 Mbps
10m, 2 väggar, laptop: 112 Mbps
Mu-mimo test: 4x99 Mbps

plus

Enkel installation och konfiguration.
Enkelt gränssnitt i standardläge.
Bra föräldrakontroll.
Bra pris.

minus

Krångligt gränssnitt i avancerat läge.
Få extrafunktioner.
Lite efter i prestanda.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10