Fråga

På sitt sätt är Truecaller, som ni skrev om här, fantastiskt. Men Hitta-appen fungerar precis lika bra.

Och frågan är ju, varifrån får Truecaller sina telefonnummer? Jo, från dig och alla andra. De delar helt skamlöst ut din privata telefonbok. Du delar dina kompisars telefonnummer till Truecaller, nummer som många gånger inte finns på Hitta eller Eniro.

Så istället för att tipsa om Truecaller, borde ni varna för densamma.

Bernt

Läs också! Busenkla knepen: 20 sätt att stoppa spionieriet i Windows 10

Svar

Ja, appen Truecaller har, precis som många liknande tjänster, både fördelar och nackdelar.

Fördelarna är uppenbara. Du ser direkt vem som ringer och du kan på ett enkelt sätt helt blockera exempelvis störande telefonförsäljare. Och medan exempelvis Hitta-appen bara täcker nummer i Sverige är Truecaller däremot internationell. När någon ringer och påstår sig jobba på Microsoft – då är du varnad.

Nackdelen med Truecaller är också tydlig. Precis som du påpekar samlar de på sig kunskap om oss användare.

Bitvis har du kontroll över det här. När du skapar ett konto hos Truecaller väljer du själv hur ditt nummer ska få användas. Det kan vara privata eller publika.

Om du kör Windows-mobiler kan du även välja att inte dela med dig av telefonboken. Man gör det genom att gå in i appens inställningar och välja Allmänt, Förbättrad Sök.

Om du kör Android är tillvägagångssättet lite olika beroende på vilken version du använder. Oftast räcker det med att gå in i Inställningar, välja Appar och sedan skrolla ned till Truecaller. Väl inne i appens inställningsmeny kan du stänga av Kontakter i Behörigheter. I äldre Android-versioner går du som regel in i Programhanterare, Truecaller, Behörighet. Här väljer du Avaktivera kontakter.

För iPhone går du till Inställningar, Integritetsskydd, Kontakter, Avaktivera appen från att få tillgång till dina kontakter.

Om du inte är Truecaller-användare och inte vill bli det kan du välja att helt avlista ditt nummer från tjänsten. Om du gör det sprids ditt nummer inte via Truecaller. Du gör det genom att surfa till www.truecaller.com/unlist.

Truecaller
Varningsklocka. Med appen Truecaller kan du se vem det är som ringer dig – och spärra tjatiga telefonförsäljare.