20 miljarder sms och 30 miljarder Whatsapp-meddelanden. Ja, så här mycket skickar vi – varje dag! Vi människor älskar snabba meddelanden, och marknaden svämmar över av populära appar som Whatsapp, Facebook Messenger, Apple Imessage och Snapchat. Nu kompletteras listan med ytterligare ett namn: Google Allo.

Googles nya tjänst påminner om Whatsapp. Du måste ha ett mobilnummer för att använda appen, och den blir en del av telefonens kontaktlista. Så snart en befintlig kontakt skaffar sig Allo kan ni börja chatta eller skicka bilder.

Men Allo lockar med något som Whatsapp inte har: en smart digital assistent som kan svara på (nästan) alla dina frågor.

Allo Dump

Förstår dina frågor

Google Assistant dyker upp som en ny ”kompis” i din kontaktlista, och ni kan alltså chatta med varandra. Om du behärskar engelska kan du ställa frågor i klartext. Om du skriver ”What’s the weather like?” svarar assistenten ”Grab sunglasses” och visar det aktuella vädret. Eftersom telefonen har koll på var du är, behöver du inte ange någon plats.

Lägger du sedan till ”What about tomorrow?” svarar assistenten ”Cloudy! No need for a hat” och ger dig en prognos för morgondagen. Och du kan även komplettera med exempelvis ”And in Helsinki?” Som du ser förstår Google Assistant följdfrågor – så du behöver inte upprepa att det handlar om vädret.
Vill du inte skriva kan du lika gärna prata. Google Assistant har nämligen en avancerad röstigenkänning.

Assistenten blir smartare ju mer du använder den eftersom alla konversationer sparas. Det här kan uppfattas som ett problem ur integritetssynpunkt, och vill du slippa det kan du använda det så kallade inkognitoläget – som påminner lite om Snapchat.

Det här behöver du:

  • En Android- eller Iphone.
  • Ett mobiltelefonnummer.

Läs mer: allo.google.com