Netgear Orbi ser mest ut som en tillplattad blomvas, och vid första anblicken vill vi nästan stoppa ner ett knippe tulpaner i den. Det går dock inte eftersom hela dess innanmäte är redan fyllt med elektronik och har ett plastlock upptill.

Tvillingar med olika funktion

Orbi är i grund och botten en router, i princip samma som Netgears kantiga men alltid stabila Nighthawk-routrar, men i en ny och mer finrumsvänlig design. Antennerna är instoppade bakom det vita skalet och routern står på högkant. Den är tänkt att placeras på ett bord eller hylla, något alternativ för väggfäste finns inte.

Dessutom finns det också en wifi-förlängare med exakt samma design som routern (förutom att locket upptill är vitt istället för blått). Netgear kallar just denna för en ”satellit”. Den är specialbyggd just för att vara kompanjon till Orbi-routern, och fungerar inte i andra nätverk.

Netgear Orbi
De två Orbi-enheterna tål verkligen att visas upp.

Dessa två säljs alltså som ett paket, en router och en förlängare. Routern behöver du ju för det mesta placera intill ditt bredbandsuttag, vilket ofta är i ena änden av huset. Då kan du få problem att nå med wifi hela vägen till de bortre rummen med bara den. Därför kan just en extender, som du placerar mer i mitten av huset, vara en bra lösning.

Snyggt och lätthanterat

De två enheterna som du får i detta kit är sammankopplade från början, så du behöver inte krångla med att synka ihop dem. Det är bara att packa upp, plugga in, slå på och vänta ett par minuter. Har satelliten bra signal från routern lyser den blått, och behöver du placera den närmare lyser den orange, alternativt lila om det är riktigt illa.

När vi ansluter till routern med förinställt ssid och lösenord kommer vi direkt till en webbaserad inställningsguide. Den gör inget avancerat, utan ställer bara in lösenord till nätverket och admingränssnittet, samt autokonfigurerar satelliten.

Netgear Orbi
Installation och första konfiguration tar kanske fem minuter och kunde knappast vara enklare.

Orbi kan styras via ett enkelt webbgränssnitt, eller med Netgear Genie – appen som finns både till datorn och till mobilen. Genie ger oss en del alternativ som inte fungerar på Orbi. Funktionsmässigt är det nämligen en rätt så enkel historia. Det finns få alternativ för grundinställningar och under fliken ”avancerat” är det inte heller särskilt rikt med detaljkontroll.

Saknar en del vanliga funktioner

Det här är kort och gott inte routern för kontrollfreak med teknikkoll, utan för alla oss andra som bara vill att det ska fungera och vara säkert. Tyvärr tycker vi kanske att Netgear har gått ett steg för långt på den punkten, och även tagit bort en del som även kan vara nyttigt för gemene man. Det går till exempel inte att ha ett gästnätverk, så du måste dela med dig av privata lösenordet till alla på festen.

Netgear Orbi
Orbi-routern har en wan-port och tre lan-portar, externdern har fyra lan-portar. Usb-porten är inte till för diskar och skrivare utan andra specialfunktioner, så den lär de flesta användare låta vara ifred.

Usb-portarna på enheterna är inte heller till för att haka på diskar eller skrivare på, som på de flesta routrar. Istället är det tänkta för framtida usb-moduler som ska kunna göra Orbi-systemet kompatibelt med de stora hemautomationsstandarderna som Z-wave och Zigbee.