I sin säkerhetsblogg varnade Microsoft förra månaden för det skadliga programmet Hicurdismos, som pepprar din dator med fejkade ”blue screens”, vilka uppmanar dig att ringa ett supportnummer.

Mjukvaran som sätter igång meddelandena tar sig in i datorn genom att maskera sig som en installationsfil för Microsoft Security Essentials, som är överflödigt på datorer som kör Windows 8 och 10 (de använder sig i stället av Windows Defender.)

Fejkad blåskärm
Så här ser det aktuella exemplet ut.

De falska Windows-blåskärmarna är i det närmaste identiska med helt legitima sådana. Skillnaden är att de innehåller ett telefonnummer som erbjuder sig att hjälpa dig lösa datorstrulet över telefon. Microsoft understryker att de aldrig förmedlar supportnummer via sina felmeddelanden.

It-jätten har i många år haft stora bekymmer med bedragare som utger sig för att ringa från Microsoft i ett försök att få dig att installera programvara som låter dem kapa din dator. Oftast rör det sig om bedrägerier av uppsökande karaktär, men i detta fall vill de alltså få dig att ringa dem. Microsoft skriver att man sett ett nytt uppsving för dessa bedrägerier, och noterar att gärningsmännens färdigheter i så kallad ”social engineering” förfinas allt mer.

Den skadliga Hicurdismos-installationsfilen kommer enligt Microsoft att rendera i varningsmeddelanden i Internet Explorer och Edge när du försöker ladda ned den. Om mjukvaran ändå lyckas hamna i din dator kommer den vid en första körning att gömma din muspekare och inaktivera aktivitetshanteraren. Sedan visas den fejkade blåskärmen.