Google lägger till ytterligare ett verktyg i sin arsenal för säkrare surf. Nu introducerar Safe Browsing-initiativet en funktion där man brännmärker sajter som tidigare använt ett fult knep för att undvika att bli svartlistade av sökjätten.

Lista: Kändisarna som är farligast att söka information om på nätet

Knepet i fråga har gått ut på att upprepade gånger byta en sidas innehåll från legitimt till skadligt och vice versa. Samvetslösa sajtmakare kan exempelvis tjäna stora pengar på att tvinga på besökarna skadlig mjukvara. När Google kommer på dem flaggas sidorna som osäkra och förses med en enorm röd varningssida, vilket sänker deras besökarantal. Bedragarna har då satt i system att ändra sidans innehåll till något helt annat, ansökt hos Google om att få brännmärkningen lyft och sedan återgått till att sprida elände genom att lägga in den skadliga koden på nytt.

Bedräglig sida
Så här ser den fruktade sajtvarningen ut. Exemplet är från när Pirate Bay drabbades förra månaden.

Och så har karusellen fortsatt. Nu har Google emellertid ledsnat, och börjar svartlista denna typ av sajter som "återfallsbrottslingar." Om en sajt tas på bar gärning med att lägga tillbaka skadligt innehåll ikläds den direkt den fruktade röda varningssidan. Dessutom kommer sajtens ägare inte att kunna yrka på vitlistning förrän 30 dagar har passerat.

Välvilliga sajter som hackats ska inte drabbas av Googles nya policy, utan man ställer in kikarsiktet helt mot de nätbedragare som med flit installerar skadlig kod på sina hemsidor.

IDG News