Nortons tips - så skyddar du dig från nätfiske:

1. Öppna inte länkar i e-post du inte känner igen
Klicka inte på länkar i e-post om du inte är helt säker på att de är äkta. Öppna i stället en ny webbläsare och skriv in adressen i adressfältet – då kan du direkt se om länken är äkta. Om du använder exempelvis Norton Security så kommer den att grönmarkera webbläsaren om sidan är säker, men det finns även kostnadsfria tjänster såsom Safe Web som hjälper dig att skilja riktiga från falska sidor.

2. Var uppmärksam på e-post som efterfrågar personlig information
Seriösa organisationer – till exempel din bank – skulle aldrig be dig att lämna ut pin-koder och annan personlig information via e-post eller telefon. Kontakta din bank med en gång om du misstänker nätfiske.

3. Låt dig inte skrämmas av bedragarnas fula knep
Nätfiskare använder ofta olika typer av skrämseltaktik för att få tag i information. De kan till och med hota att stänga ner dina konton om du inte ger dem den information som de vill ha. Kontakta direkt leverantören av tjänsten för att säkerställa att förfrågningen är äkta.

4. Läs igenom hemsidornas integritetspolicy 
De flesta företag har en så kallad integritetspolicy – det vill säga information om hur de samlar in, lagrar och hanterar personlig information. Den hittar du oftast längst ner på en hemsida. Du får nämligen mest spam eftersom en sida du har registrerat dig på har sålt din e-postadress till ett annat företag, så förebygg nätfiske genom att undvika att registrera dig på sådana sajter. 

5. Fyll aldrig i personuppgifter i ett e-postformulär
Lämna aldrig ut personlig information i formulär som är inbäddad i ett mejl, avsändaren kan ofta spåra all information som du har fyllt i.