4. Var hittar jag 360-filmer?

Youtube och Facebook är två bra ställen att börja med som båda har mängder av 360-filmer. På Youtube hittar du i menyn till vänster alternativet ”360°-videoklipp”, en kanal som du också kan prenumerera på. På Facebook kan du surfa till sidan www.facebook.com/Facebook360 för att ta del av andra användares 360-filmer.

360-grader video
Youtube har mängder av häftiga 360-graders filmer.

5. Hur tittar jag på 360-graders video?

På datorn spelar du upp 360-graders filmerna precis som vanliga filmer i din webbläsare. När filmen sedan rullar igång kan du genom att klicka och dra med musen ”vrida på huvudet”, det vill säga se dig om inuti filmen och vrida blicken åt höger, vänster, uppåt eller nedåt. Alla webbläsare har dock inte stöd för 360-material. Exempelvis kan du inte se 360-filmer i Safari.

6. Kan jag titta på filmerna i mobilen också?
Ja, men precis som på datorn är det inte alla webbläsare som har stöd för det. Bäst är att använda de dedikerade apparna för exempelvis Youtube och Facebook.

7. Finns det andra sätt att titta på det?

Det finns det och det här är egentligen det allra bästa och läckraste sättet. Har du ett par vr-glasögon som Samsung Gear VR, HTC Vive eller Oculus Rift kommer 360-filmerna allra bäst till sin rätt och du befinner dig bokstavligt talat mitt i filmen. Vrider du sedan på huvudet så ser du dig runt inne i filmen. Till och med en lågbudgetvariant som Homido fungerar för att se på 360-filmer med viss behållning. Även nyligen lanserade Playstation VR fungerar bra för att spela upp 360-graders video.

360-grader video
Med ett par vr-glasögon som Samsung Gear VR blir upplevelsen av 360-filmer ännu häftigare.