Det är länge sedan en stationär dator automatiskt innebar en drygt halv meter hög och två decimeter bred fyrkantig låda med atx-moderkort i och 5,25 tums dvd-enhet framtill. Vi har sett många kompakta och väl designade datorer för skrivbordet som utmanar den bilden. Men frågan är om inte HP gör det bästa hittills med sin nya skapelse Pavilion Wave.

HP har i flera år haft ett samarbete med danska design- och audiolegenderna Bang & Olufsen, som har bidragit med ljudmjukvara till främst deras bärbara datorer. MedWave har de gått ett steg längre, ett två och en halv decimeter högt torn med rundade triangelform och helt klätt i gråspräcklig textil. Den ser ut att kunna komma direkt från Bang & Olufsen själva och skulle utan problem kunna misstas för en av deras egna bluetooth-högtalare. Eller i alla fall vid ett första ögonkast.

HP Pavilion Wave 600
Pc-dator och B&O-logga är ingen ovanlig kombination. De bidrar med ljudteknik i flera tillverkares notebooks. Pc-dator med full B&O-design är en helt annan sak.

Pc för finrummet

Den stora HP-loggan upptill, usb-, skärm och nätverksutgångarna, och Intel Inside-dekalen på framsidan antyder dock att det här är något mer än en högtalare. Det här är dock en rejäl skrivbords-pc och en lika rejäl 360-gradershögtalare, ihopbyggda. Du ställer den utan att skämmas på skrivbordet bredvid skärmen och får både en bra dator och en kraftfull högtalare för musik, media och spel.

Datorn har också ett par riktigt bra inbyggda mikrofoner med god brusreducering, så kör du Skype borde du kunna använda den som högtalartelefon. Om vi någonsin får Cortana i Sverige så kan du också på ett bekvämt sätt prata med datorn.

HP Pavilion Wave 600
Springan upptill är både datorns fläktutblås och där ljudet från inbyggda högtalaren sprids i rummet.

Stabilt snabb i mellanklass

Prestandamässigt är HP Pavilion Wave en solid men inte extremsnabb kontors-, kreativitets- och mediadator med fyrkärnig Core i5, 8 gigabyte minne och extra Radeon-grafikkort. Det är av utrymmesskäl en mobil modell och hör inte heller till de allra kraftfullaste. Du kan utan problem spela en hel del spel på det, speciellt äldre spel, men kan behöva vara försiktig med inställningarna. För grafiktunga nya titlar kan det bli problem.

Datorn har en riktigt snabb 128 gigabyte ssd för Windows och installerade program, men även en stor mekanisk hårddisk på 1 terabyte. Med rejäl desktopprocessor och mekanisk disk är det alltid rörliga delar igång vid drift, så ett visst surr från datorn är konstant. Det är dock aldrig på någon direkt påfrestande nivå, och även när fläktarna går igång är den hyfsat dämpad.

Trådlöst rekommenderas

Baktill hittar vi en rad med sd-kortläsare, tre usb 3.0-portar varav en är av typ c, en nätverksport, en displayport och en hdmi, och på framsidan sitter en extra usb-port och ett hörlurssuttag. Vi hade uppskattat ett par vanliga usb-portar till, och kanske även en extra hdmi. Det är vanligaste anslutningen för konsumentskärmar, och vill du köra dubbla nu kan du behöva en adapter.

Tack vare bra trådlösa möjligheter kan det dock bli extra anslutningar över. Vi får med trådlös mus och tangentbord av bra kvalitet. De är lika utstuderat stilfulla som själva datorn. Kanske lite på bekostnad av ergonomin. Den som vill kan givetvis strunta i dessa, plugga in sina egna, eller kanske ännu hellre koppla upp med bluetooth. Har du snabbt trådlöst nät hemma så kan du också med fördel skrota fasta nätverkskabeln till datorn, vi får mycket bra mottagning och stabila prestanda med ac-wifi.

HP Pavilion Wave 600-A000no Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 12349 kr