Sedan PC för Alla instiftade Lösenordsbytardagen 2014 har vi varje år gjort en undersökning bland er läsare för att pejla läget kring inloggningar och säkerhetstänk. I årets undersökning deltog över 4 000 personer.
Vikten av att byta alla dina lösenord ofta är inte lika stor i dag som för några år sedan, men det fortfarande värt att se över dem med jämna mellanrum. Dels för att inloggningsuppgifter kan spridas på nätet, dels för att se över att du inte använder samma lösenord till flera viktiga tjänster.
Lösenordshanterare allt populärare
Men då har vi den återkommande huvudvärken – om man ska ha unika lösenord, hur ska man lyckas hålla reda på alla egentligen? Det är ju inte som att de blir färre lösenord varje år, tvärt om. Nya tjänster poppar upp i en strid ström och med det ökar alla inloggningar du måste göra. Hela 56 procent angav att de använder fler än fem lösenord i sin vardag. Att hålla alla lösenord i huvudet må vara det säkraste, men ganska ohållbart för de flesta, speciellt som dina lösenord bör vara ganska långa och komplexa för extra säkerhet.
Läs mer: Jämförande test av lösenordshanterare
Den mest rimliga lösningen som finns i dag är att använda sig av en krypterad och säker lösenordshanterare (inte detsamma som att spara i webbläsaren). Var tredje, eller 35 procent, säger sig använda en lösenordshanterare. Det är en klar förbättring från förra året då endast 23 procent uppgav att de använder en sådan.
I årets undersökning uppger 58 procent att de använder samma lösenord till flera tjänster. Det är några procent bättre än förra året då 61 procent uppgav att de gjorde detta. Anledningen till att du inte bör ha samma lösenord till flera tjänster är att om någon tar sig in på ett ställe kan de komma åt alla. Det kan dock vara logistiskt ohållbart att ha ett unikt lösenord för varje tjänst, men försök att ha det på de allra viktigaste, så som mejl, Facebook och andra ställen där du ha känslig information.
Tvåstegsverifiering börjar få fäste
De senaste åren har en ny typ av säkerhet kring inloggningar blivit allt vanligare – tvåstegsverifiering. Det innebär att för att logga in använder du inte bara ett lösenord, utan måste även bekräfta att du är du på något annat vis, ofta genom att ange en kod som skickas till din mejl eller via en notis i mobilen.
Ingenting är så klart 100 procent säkert, men tvåstegsverifiering är en av de säkrare metoderna för inloggning som finns i dag och rekommenderas av säkerhetsexperter att användas där det finns tillgängligt.
I undersökningen uppgav 67 procent att de använder tvåstegsverifiering alltid, eller på vissa tjänster. Det är kraftig förbättring från föregående år där 57 procent angav det samma.
Biometri vs Bank-id
En annan typ av inloggning som också har ökat är användningen av biometri, så som fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Förra året angav 43 procent att de använder detta. I år är den siffran uppe i 55 procent.
Men när det gäller läsarnas preferenser vad gäller inloggningsmetod är det varken biometri eller lösenord som gäller. Istället anger hela 49 procent att de skulle föredra att använda Bank-id. Det är en viss ökning från förra årets 46 procent Bank-id-ivrare.
Hur sparar du främst dina lösenord?
Hur ofta byter du lösenord?
Hur många lösenord använder du i vardagen (hemma och jobb)?
Använder du samma lösenord till fler än en tjänst/inloggning?
Använder du tvåstegsverifiering?
Om du fick välja, vilken typ av inloggning till sajter/prylar/tjänster skulle du föredra?
Använder du någon form av biometriskt inlogg i dag? Här syftar vi på alla inloggningssätt som har med kroppen att göra (ögon, fingeravtryck m.m.)