Lösenordsbytardagen 2018 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor

För att uppmuntra svenskarna att se över sina lösenordsvanor instiftade vi på PC för Alla Lösenordsbytardagen, som infaller 20 januari varje år. I årets undersökning om svenskarnas lösenordsvanor svarade över 5 000 läsare på våra frågor. Stort tack för det!

Denna gång tittar vi extra mycket på just biometriska inloggningar – det vill säga när vi på något sätt använder vår kropp för att logga in på tjänster och enheter. Biometri är visserligen inte något nytt, men det är först på senare år som det har fått sitt stora genombrott. De flesta teknikjättarna erbjuder i dag någon form av biometrisk inloggning. Det började så smått med olika typer av fingeravtrycksläsare, och allt eftersom har mer avancerade saker dykt upp. Numera är det möjligt att logga in på våra Samsung Galaxy S8- och Iphone X-telefoner bara genom att titta på skärmen.

Anders Wollner: Bra med alternativ till lösenord – men mycket återstår innan vi kan känna oss säkra

Nästan hälften använder biometriskt inlogg
Trenden är tydlig: närmare hälften av er använder i dag någon form av biometrisk inloggning. Gissningsvis lär den siffran bara öka i takt med att tillverkarna av mobiltelefoner och datorer fortsätter att introducera biometriska inloggningar.

På frågan om vilken teknik ni helst vill använda för inloggning tycker en tredjedel att fingeravtryck är att föredra, medan strax över 20 procent föredrar klassiska lösenord för att logga in på sina tjänster och enheter.

Partnererbjudande: Just nu - 50% rabatt på lösenordshanteraren F-Secure KEY! Klicka här för att läsa mer.

Den senaste tiden har Apple fått enorm uppmärksamhet för sin Face ID – den ansiktsigenkänningsteknik som används för att låsa upp Iphone X. Men bara 6 procent av er föredrar att logga in med ansiktet. Både dosa (som till internetbank) och ögonskanning hamnar före om PC för Alla-läsarna får bestämma.

En liten förbättring kring lösenordsvanor

Fortfarande är det dystra siffror när det kommer till vanliga lösenord – men det börjar så sakta bli bättre. 48 procent av er byter lösenord mer sällan än en gång per år, jämfört med 55 procent förra året.

Nu är ett lösenordsbyte som bekant inte en garanti för bättre säkerhet. Men med tanke på att vi under året har rapporterat om en hel del lösenordsläckor vore det ändå på sin plats att fler ser över sina lösenordrutiner. Särskilt eftersom 63 procent av er använder samma lösenord till fler än en tjänst, en siffra som är i stort sett oförändrad sedan förra årets undersökning (då låg den på 64 procent).

Att siffran är så hög är inte svårt att förstå. Över en tredjedel sparar sina lösenord i minnet, och det säger sig självt att det blir svårt att komma ihåg massor av unika lösenord.

Positivt nog uppger något fler – 24 procent jämfört med 21 procent från förra året – att de använder en lösenordshanterare för att hålla koll på sina lösenord. Just lösenordshanterare har både vi och flera experter vi pratat med lyft fram som ett smidigt och enkelt sätt att hantera sina lösenord på, så länge man ser till så att lösenordet till lösenordshanteraren är säkert.

Många skriver fortfarande ner sina uppgifter

Dessvärre antecknar många fortfarande sina lösenord på papper, och det är ett av de sämsta sätten att spara sina lösenord på. Om oturen är framme och du får inbrott i ditt hem vill du förmodligen inte att någon ska komma över inloggningen till din mejl. Dagens teknik har också gjort det enklare för skurkar att hacka sig in i din webbkamera, och med hjälp av det komma över dina uppgifter.

Läs även: Därför ska du ha en lösenordshanterare – och här är bästa alternativen