Lösenordsbytardagen 2017 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor

2016 lär inte skrivas in som det säkraste året i internethistorien. Vi har rapporterat om otaliga säkerhetshot, och 2017 ser knappast ut att bli bättre. I takt med att svenskarna köper – och kopplar upp – allt fler prylar blir våra hem allt mer sårbara.

Ett sätt att skydda sig mot lömska hot är att ha sunda lösenordsvanor. Just därför instiftade PC för Alla Lösenordsbytardagen, som infaller den 20 januari varje år. Vårt mål är att få svenskarna att minst en gång per år se över och byta sina lösenord.

I årets undersökning från PC för Alla svarade 4 000 läsare på frågor om sina lösenordsvanor.

Sedan vi startade Lösenordsbytardagen för sju år sedan har vi sett att lösenord byts allt oftare från år till år. I förra årets undersökning var resultatet i stort sett oförändrat jämfört med föregående år. Lyckligtvis är årets undersökning mer upplyftande, även om förändringarna är små. 55 procent av de tillfrågade uppger att de byter lösenord mer sällan än en gång per år. Förra året låg samma siffra på 57 procent.

Det är något färre som använder samma lösenord till fler än en tjänst – drygt 64 procent i år jämfört med 67 procent förra året. Att det inte är någon bra idé att använda samma lösenord till fler än en tjänst har vi sett gott om exempel på genom åren. Om ditt konto hackas på en sajt som slarvar med säkerheten är risken stor att även dina andra konton drabbas, exempelvis din mejl.

Läs även: Här är vanligaste lösenorden (som du bör undvika)

Många sparar lösenordord på papper

På tal om det: Precis som våra tidigare undersökningar har visat är svenskarna mest oroade över att förlora lösenordet till mejlen. Närmare hälften uppger att den privata mejlen är det konto de minst av allt vill bli av med lösenordet på. På andra plats hittar vi lagringstjänster som Google Drive och Dropbox, följt av jobbmejlen. Sist bland konton som svenskarna oroar sig över att bli av med hittar vi sociala medier. Bara 18 procent uppger att sociala medier är det konto de hade tyckt var värst att bli av med.

Förra året visade det sig att färre svenskar sparade sina lösenord på en bit papper. I år ser vi en ökning på den punkten. 22 procent uppger att de sparar sina lösenord på det sättet, att jämföra med 19 procent från föregående år. Resultatet är oroande. Förutom att lösenorden riskerar att hamna i orätta händer vid ett eventuellt inbrott har vi rapporterar om flera fall där webbkameror i datorer blivit hackade. Om så sker finns det en risk att kriminella kommer över känsliga uppgifter enbart genom att övervaka kameran i datorn.

Partnererbjudande: 25% rabatt - Surfa säkert och privat med F-Secure Total

En tredjedel sparar fortfarande sitt lösenord i minnet. Det är förvisso en säker metod, men problemet är att det snart blir svårt att hålla reda på mängden lösenord. Färre svenskar uppger också att de använder fler än fem lösenord i sin vardag jämfört med föregående år.

Att låta en lösenordshanterare sköta saken är både ett smidigt och ett säkert sätt – så länge lösenordet till det programmet är säkert. Men bara drygt en av sex uppger att de använder ett sådant program för att hålla koll på lösenorden. Förra året angav en av fem att de tog hjälp av en lösenordshanterare.

Nästa sida: Undersökningen i sin helhet

Undersökningen baseras på omkring 4 000 svar från läsare av PC för Alla.