Lösenordsbytardagen 2016 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor

Kommer ni ihåg vad vi lovade varandra förra året? Jo, vi skulle skärpa oss och bli bättre på att byta och hantera våra lösenord. Så blev det inte riktigt.

När PC för Alla i år undersökte läsarnas lösenordsvanor var uppslutningen stor. Hela 8 500 personer deltog (tack!).

När vi instiftade Lösenordsbytardagen var det med tanken att påminna om den där tråkiga, men ack så viktiga grejen med att byta sina lösenord regelbundet. Tanken är att minst en gång per år bör alla se över och byta lösenorden till olika tjänster, men det finns förstås inget som hindrar att du gör det oftare).

Lösenordsbytardagen
Den 20 januari är lösenordsbytardagen, något PC för Alla instiftade 2010 som en påminnelse för alla datoranvändare att säkra upp och byta sina lösenord.

Från år till år har vi sett en ökad medvetenhet och lösenorden byts allt oftare. Men i år ser det ut att ha stannat av. Nästan sex av tio, ganska exakt lika många som i fjol, anger att de byter mer sällan än en gång om året.

I år är det även lika många som använder samma lösenord till flera tjänster som förra året. Var tredje. Faran med detta är att om ett av dina konton skulle hackas, så kommer personen som gjort det även att komma in i dina andra konton, om de har samma lösenord.

Unikt partnererbjudande: Testa säkerhetsprogrammet F-Secure SAFE utan kostnad i 3 månader

Att spara sina lösenord på en bit papper är inte direkt den säkraste förvaringen. Det verkar några fler ha förstått nu, då siffran för detta sjunkit med två procent sedan i fjol. Fortfarande är det dock 19 procent som väljer den här metoden, och det är 19 procent för många. Det säkraste sättet, att använda ett krypterat lösenordshanterarprogram, är det en av fyra som väljer.

Jag trivs bäst i öppna nätverk (eller något liknande) sjunger Ulf Lundell, och det är något många som håller med om. Även om 75 procent säger att de aldrig gjort det, så är det 20 procent som i någon utsträckning har surfat på sina grannars nätverk. Fem procent av de som aldrig gjort det skulle gärna göra det om det inte fanns ett lösenord i vägen.
Att lösenordsskydda sin router är med andra ord ett bra sätt att hålla grannar, men även mer lömska filurer borta från ditt nätverk.

Här är undersökningen i sin helhet:

1. Hur ofta byter du lösenord?

Lösenordsbytardagen
Tyvärr är årets siffror bara marginellt bättre än då vi gjorde undersökningen förra året. Hela 57 procent anger att de byter lösenord mer sällan än en gång om året. (Förra året var den siffran 60 procent)

2. Hur många lösenord använder du i din vardag (hemma och jobb)?

Lösenordsbytardagen
Vi använder i dag mängder av olika tjänster på nätet. Det tvingar oss att skapa massor av lösenord som vi måste hålla reda på. Hela 60 procent av de som svarade i undersökningen använder fler än fem lösenord i sin vardag. Tips: Se till att inte ha samma lösenord till flera viktiga tjänster och använd lösenordshanterarprogram för att hålla koll på alla lösenord.

3. Använder du samma lösenord till fler än en tjänst/inloggning?

Lösenordsbytardagen
Hela 7 av 10 använder samma inloggning till fler än en tjänst. Risken med detta är att om ett konto hackas kan någon få tillgång till dina andra konton också. Försök att ha unika lösenord till dina viktigaste tjänster!

4. Hur sparar du (främst) dina lösenord?

Lösenordsbytardagen
Att spara sina lösenord på en bit papper eller i ett oskyddat dokument på datorn säger sig självt att det inte är så värst säkert. Ändå väljer 26 procent att använda den metoden. Om du inte har ett superminne rekommenderas istället ett krypterat lösenordshanterarprogram.

5. Vilket lösenord skulle vara värst att bli av med?

Lösenordsbytardagen
Den privata mejlen skulle vara värst att bli av med lösenordet till, tycker varannan person som deltog i undersökningen. Med tanke på hur många som använder Facebook dagligen idag är det förvånansvärt få (7,7 procent) som tycker att sociala nätverk är värst att bli av med lösenordet till.

6. Om du fick välja, vilken typ av inloggning till sajter, tjänster och prylar skulle du föredra?

Lösenordsbytardagen
Om svenskarna får välja inloggningsmetod så väljer var tredje fingeravtryck. Röstigenkänning ger de dock inte mycket för. En annan metod som nämnts flitigt under "annat" är bank-id.

7. Har du surfat på grannens nätverk?

Lösenordsbytardagen
De flesta håller sig till sina egna nätverk, men ungefär 20 procent anger antingen att de alltid surfar på grannen (0,7%), eller att de gör det ibland (3,3%) eller någon enstaka gång (15,6%). Fem procent säger dock att de gärna skulle surfa på grannen om det inte fanns ett lösenord i vägen...