Lösenordsbytardagen 2015 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor


Förord: Ärligt, skärp er nu!

I fem års tid har vi på PC för Alla kört Lösenordsbytardagen. Dagen finns eftersom vi svenskar lägger mer och mer av vår privata information i händerna på sajter på nätet och i appar på mobilen. Det enda som står mellan dina p­rivata data och informations­tjyvarna är, just det, ditt lösenord.

Vi vill belysa vikten av att hantera lösenord ansvarsfullt och säkert. Dina lösenord är att likställa med pin-koden till ditt bankomatkort. Ändå slarvar vi!
Vi har blivit något bättre (bra jobbat!), men det är långt ifrån bra nog. Så vad säger ni, kan vi göra en mental tummis på att bättra oss och få ett bättre resultat nästa år?

Men först – byt lösenord nu!

Andreas Thors, PC för Alla


Minns du Heartbleed? “Största säkerhets­hotet på internet – någonsin”, sa experterna när det upptäcktes tidigare i år. Det gjorde att ­hackare kunde snappa upp inloggningsuppgifter och lösenord, och mängder av stora sajter drabbades (pcforalla.se/heartb).

Men det här är bara ett extremt exempel på vikten av att byta lösenord ofta. Sajter hackas så gott som dagligen och lösenord sprids på olika forum på nätet.

I PC för Allas årliga undersökning, där 5 000 personer deltog, visade det sig tyvärr att säkerhetstänket kring lösenord inte hänger med den faktiska hotbilden.

Sex av tio säger att de byter sina lösenord mer sällan än en gång om året, trots att hela sju av tio uppger att de använder samma lösenord till olika sajter och tjänster.

Hur svenskarna hanterar sina lösenord är inte heller optimalt, även om vi har blivit marginellt bättre jämfört med den undersökning ­­ PC för Alla genomförde förra året (pcforalla.se/losenord2014). Här uppger knappt tio procent att de sparar sina lösenord i ett oskyddat dokument på datorn och 20 procent sparar sina lösenord på pappers­lappar. Bara 20 procent använder ett lösenordsprogram eller -tjänst för att spara sina lösenord.

Testa här om du kan skapa ett starkt lösenord

Att kryptera och lösenordsskydda det trådlösa nätet hemma blir allt viktigare i och med alla prylar vi skaffar oss och kopplar upp. 7 av 10 är duktiga och gör det, men inte 3 av 10, eller också vet de inte om de har gjort det. Tips om hur du skapar starka lösenord och hanterar dem säkert hittar du på losenordsbytardagen.se


Så här svarar PC för Allas läsare

Hur ofta byter du lösenord?

Lösenordsbytardagen

Tillhör du de 60 procent som byter mer sällan än en gång om året, då är det läge att lägga om vanorna. Minst en gång om året rekommenderar vi att du byter, men det skadar inte att byta oftare.

Använder du samma lösenord till fler än en tjänst/inloggning?

Lösenordsbytardagen

Det spelar ingen roll hur säkra lösenord du har om du använder samma överallt. Om du till exempel har samma lösenord på Gmail som på något obskyrt forum utan säkerhet, ligger forumet i riskzonen även om Gmail inte gör det. Men får någon tag på lösenordet på forumet så kommer de in i din mejl. Tumregel: Ha unika lösenord till alla viktiga tjänster.

Hur många lösenord använder du i din vardag (hemma och jobb)?

Lösenordsbytardagen

Med nya prylar och tjänster blir det allt fler lösenord för oss att hålla reda på. Förra året var det färre än sex av tio som använde fler än fem lösenord dagligen. I år är det fler. Tips: Skaffa ett lösenordshanteringsprogram för att hålla reda på alla lösenord säkert.

Hur sparar du främst dina lösenord?

Lösenordsbytardagen

På papper, ärligt? Det enda sättet att spara lösenorden något sånär säkert är antingen i minnet (vilket är svårt ju fler du har) eller med ett krypterat lösenordshanteringsprogram. Här hittar du exempel på sådana:
pcforalla.se/losenprog

Vilket lösenord skulle det vara värst att bli av med?

Lösenordsbytardagen

Inte helt otippat ses den privata mejlen som den värsta om någon utomstående skulle komma över inloggningen till. Återigen: Se till att inte ha samma inloggning till dina viktigaste tjänster.

I ditt hem finns fler prylar än någonsin som kräver inloggning. Vilka av följande prylar känner fler än du själv till lösenordet för?

Lösenordsbytardagen

Att dela lösenord med någon annan bör undvikas så långt det är möjligt. I vissa fall är det väldigt knepigt att låta bli, till exempel om du har ett gemensamt Spotify-konto med någon. Se då till att lösenordet inte är samma som till dina andra, privata tjänster.

Har du någonsin kommit över någon annans lösenord (utan den personens vetskap) och använt detta för att logga in på personens mejl/tjänst/annat?

Lösenordsbytardagen

Knappt tio procent är så lömska att de loggar in på någon annans konto om de kommer över lösenordet. Skulle vi överföra det här på hela svenska folket (vilket vi statistiskt inte kan) så skulle det betyda att en miljon svenskar inte drar sig för sådant. Så: Håll i dina lösenord!

Har du kryptering aktiverat för ditt trådlösa nätverk hemma?

Lösenordsbytardagen

Lösenordsskydda sin router är det första du ska göra när du har kopplat in den. Om du inte gör det riskerar du som minst att grannen surfar på ditt nät, som värst att någon tar sig in i ditt nätverk och gör väldigt stor skada. Vill du vara extra skyddad bör du även dölja din routers ssid.

Login-toppen: Om du fick välja, vilken typ av inloggning skulle du föredra?

Lösenordsbytardagen

Så gjorde vi undersökningen

Undersökningen gjordes på vår webbsajt pcforalla.se och bland abonnenterna på vårt nyhetsbrev PC för Alla Express (pcforalla.se/nyhetsbrev) under december. Totalt svarade 4 900 personer på enkäten. Så här ­fördelas de utifrån kön och ålder.

Lösenordsbytardagen

Lösenordsbytardagen