Allt kan stjälas. Till och med människors identitet. Så kallade id-kapningar är ett brott som växer lavinartat i Sverige. Enligt en Sifo-undersökning som försäkringsbolaget My safety har gjort fick 237 000 svenskar sin identitet kapad förra året. Det är ungefär 650 om dagen.

Sedan förra året, då motsvarande undersökning gjordes, har antalet drabbade ökat med 21 procent.

Vad id-kapning handlar om är att någon använder dina personliga uppgifter för att exempelvis handla eller föra över pengar.

I en artikel berättade exempelvis Sydsvenskan om hur en id-kapning kostade skånske Amir Ghotaslou en halv miljon kronor. Bedragarna hade bland annat köpt en bil, en grävskopa och en hoppborg på hans bekostnad.

Sedan 2016 är id-kapning ett brott som kallas "olovlig identitetsanvändning". Det kan ge upp till två års fängelse om användningen ger upphov till skada eller olägenhet. Polisen satsar hårt på att öka bekämpningen, men det finns förstås saker som man själv kan göra för att skydda sig. Här är 10 konkreta tips.

1. Skydda kontouppgifterna

Bankid

Lämna aldrig kontouppgifter via e-post, sms eller sociala medier. Om du ska använda dem –logga in som vanligt via din internetbank eller hos något annat företag där du är kund.

Se även till att hålla uppsikt över ditt betalkort. Uppge aldrig dina koder till någon annan, och ha det givetvis inte uppskrivet i plånboken.


2. Håll koll på kontot

Kolla regelbundet dina kontoutdrag för att se att det inte sker några oförklarliga transaktioner. Många banker har appar som gör det lätt att kolla vad som händer på kontot.


3. Lås lådan

Post

Bor du i hus och har en öppen brevlåda? Se till att du kan låsa den så att ingen obehörig kan komma åt din post.


4. Kolla kreditupplysningen

När någon tar en kreditupplysning får du som regel en kopia på detta. Om du inte vet varför ett företag tar en kreditupplysning bör du kontakta dem och kontrollera vad orsaken är. En oförklarlig kreditupplysning kan vara ett tecken på att någon vill ta ett lån eller handla på kredit.


5. Skydda datorn

Virus

Din identitet kan snappas upp med hjälp av virus och spionprogram. Se därför till att ha ett uppdaterat antivirusprogram installerat på datorn. Du ska förstås också skydda mobilen, datorn och surfplattan med lösenord/pin-kod så att ingen obehörlig kan komma åt din information den vägen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning