6. Återvinn inget känsligt

Dokumentförstörare

Undvik att lämna papper som innehåller känslig information till pappersåtervinningen. Här finns risken att någon obehörig kan få tag på dem. Förstör pappren i stället genom att att riva sönder dem ordentligt, elda upp dem, maskera den privata informationen – eller använd en dokumentförstörare.


7. Spärra kortet

Spärra ditt betalkort för användning på internet eller i utlandet och lås bara upp det när du behöver använda det. Det här är något som många banker erbjuder enkelt via sin internetbank. Poängen är förstås att du minskar tjuvens möjligheter att använda dina kortuppgifter.

Om du vill vara extra säker kan du till och med skaffa ett extrakort som inte har kredit och som du använder när du nätshoppar eller handlar i "osäkra" länder. På så sätt kan du bara bli av med de pengar du har satt in i förväg


8. Spärra adressändringen

Skatteverket

Ett sätt för bedragarna att komma åt din identitet är att ändra din folkbokföringsadress. Som standard kan man nämligen ändra sin adress på nätet och sedan skriva under ett papper som skickas till den gamla adressen. En bedragare som kommer har tillgång till din brevlåda kan alltså lätt förfalska detta dokument.

Om du vill kan du spärra möjligheten till adressändring via papper. En adressändring måste då bekräftas via ditt bank-id – vilket ger större säkerhet. Läs mer om tjänsten och beställ den här!
Även Svensk Adressändring har en liknande tjänst som du hittar här.


9. Undvik papperspost

Papperspost är generellt osäkert, och ett bra alternativ är förstås att gå över till digital kommunikation. Kivra är den största tjänsten, och den samlar både brev från myndigheter och privata företag. En konkurrent är Digimail från postföretaget Bring och E-boks från Postnord. Vill du bara ha digital post från myndighter kan du använda tjänsten Min myndighetspost. Alla tjänster är gratis och använder inloggning via Bankid.


10. Köp dig trygg

Mysafety

Det finns företag som säljer olika skydd mot id-kapningar. MySafety har exempelvis en försäkring som bevakar din kreditinformation och ger dig juridisk hjälp och ersättning om något hänt. UC, som är känt för sina kreditupplysningar har en liknande tjänst som heter UC ID-Skydd och ditt försäkringsbolag kanske kan erbjuda olika former av hjälp.

Många av de här tjänsterna har dock fått kritik från Konsumentverket, som tycker att de lovar mer än de kan hålla.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning