Dags för en ny dator? Det är ungefär som att säga ”Dags för ett nytt fordon?” och sedan inte fundera vidare på om det ska vara en sparkcykel, en elbil, en pickuptruck eller ett kryssningsfartyg. Datorer är extremt olika i form, design, funktion och användningsområde. Under den nära förestående mellandagsrean är det dessutom lätt att göra impulsköp som man senare ångrar. Det finns mycket att ta i beaktande innan du slår till!

Läs mer:

Här är vinterns hetaste bärbara datorer – vi testar 11 modeller
Länge leve den stationära datorn: Här är 2016 års bästa modeller

Låt oss börja med det mest uppenbara. Ska din dator vara stationär eller bärbar? Dessa är lätta att skilja åt. En bärbar dator är en där alla saker du behöver är inbyggda, och den är designad för att lätt kunna tas med. En stationär dator står där den står. Den klarar sig inte utan ström från vägguttag, och du kopplar in externt tangentbord, skärm och så vidare för att använda den.

5 sorts stationära datorer

1. Datorsticka

Datorsticka

Den här typen av dator har bara funnits i drygt ett år, en extra minimal pc som inte är större än ett rejält usb-minne. Istället för usb-kontakt i ena änden har den en hdmi-kontakt och kan stoppas direkt in i datorns skärm. Den kör nätverk via wifi och bluetooth för mus och tangentbord. En sticka är superliten, diskret och billig, men har låga prestanda, snålt med lagring och få portar. Passar för dig som bara vill surfa, kanske köra lite Word.

Jämförande test: Bästa datorstickan du kan köpa just nu

2. Kompakt bordsdator

Apple TV

I kompakta och ofta snyggt designade datorer tänkta att stå på skrivbordet kan du ofta få stabila prestanda, i alla fall som en rejäl bärbar dator. Ibland ännu mer: det finns till exempel en handfull kompakta gaming-datorer. Här finns det ett stort prisspann från billiga till dyra modeller med olika funktion, prestanda och tillbehör.
 

3. Htpc

Htpc

En htpc (home theatre pc) är en kompakt pc som ovan, men som är specialanpassad för att vara mediedator i vardagsrummet. Den har ofta lite bättre ljudkort, tyst kylning, medföljande mediecenterprogram och ibland även fjärrkontroll. De var vanligare för några år sedan, men har på senare tid sett sig utkonkurrerade av smarta tv-apparater, Apple TV och Google Chromecast. 

4. Stationärt datortorn

Datortorn

Gamla trotjänaren håller än, vare sig du köper en färdig märkesdator, bygger en egen från standardkomponenter eller låter en datorbutik skruva ihop en åt dig. Du får mycket prestanda och många funktioner för pengarna. De kan vara enkla och billiga, men också riktiga monster med maxad processor, flera grafikkort, ett helt gäng diskar och fet prislapp. En fördel är att de flesta komponenter går att uppgradera. Har du inte problem med den otympliga storleken är den ett smart val.

5. Allt-i-ett

Allt i ett

Idag har alla större tillverkare flera bra allt i ett-datorer. Det handlar alltså om datorskärmar för skrivbordet där hela datorn är inbyggd i skärmen. Det är praktiskt, en skärm ska du ju ändå ha, varför inte bygga ihop dem? De blir aldrig lika kraftfulla som de bästa datortornen, men många modeller har riktigt bra prestanda i klassen strax under. Nackdelen är att du har mindre möjligheter att uppgradera, och om du vill byta dator så måste du också byta skärm.

Tänk på: Till en stationär dator behöver du givetvis separat mus och tangentbord samt skärm (för alla utan allt-i-ett). Ibland ingår mus och tangentbord till datorerna, ibland inte. Så det kan definitivt bli en extra kostnad. Men här har du ju också möjligheten att välja bättre och mer ergonomiska styrdon, större och mer högupplöst skärm, och så vidare.