Hörlurar kan delas in i flera olika kategorier. Först och främst bör du besluta dig huruvida du vill ha större modeller som antingen ligger an på eller runt örat, så kallade on ear- och over ear-modeller. Du som hellre lyssnar med hörlurarna inne i örat kan välja något som kallas för in ear.

Missa inte: Här är årets bästa hörlurar: Stort test av 19 modeller – fyra får full pott

In ear
Smidigt. Vill du ha små och smidiga lurar ska du välja in ear.

Vilken av modellerna som är bäst är framför allt en smaksak. In ear-lurarna går förstås att göra väldigt mycket smidigare, och det är även här vi hittar de allra billigaste modellerna.

Öppna eller slutna

Om du väljer något annat än en in ear-lur måste du också bestämma om de ska vara slutna, halvslutna eller öppna.

Overear
Bra ljud. Väljer du over ear- eller on ear-lurar får du bäst ljudkvalitet.

De slutna har en bra ljudisolering som hindrar ljud att komma såväl in som ut. Basåtergivningen är oftast mycket god medans nackdelen är att ljudet ofta blir mindre öppet, eller luftigt, i sin karaktär. Halvslutna (eller halvöppna) sluter tätt mot eller runt ytterörat men har en kåpa som är öppen utåt. Fördelen är en bra basåtergivning samtidigt som den öppna kåpan bidrar till för ett mer luftigt ljud. Helöppna lurar kan ge ett naturligare ljud men har svårare för att leverera en riktigt bra basåtergivning.

Passar för sport

Det finns ytterligare en kategori som har blivit väldigt populär på senare tid, nämligen sportlurarna. De utmärker sig oftast genom att de har en väldigt fast passform som gör att de stannar på plats under löprundan eller andra aktiviteter. De kommer allt som oftast som in ear-variant även om det finns ett fåtal byglade modeller som on- eller over ear.

Sportluren skall även vara väderbeständiga och tåla fukt i form av både svett och vatten. Vissa modeller har inbyggd pulsmätare och är de trådlös, vilket ger en bättre rörelsefrihet, finns det i vissa fall även en tillhörande app där du kan se träningsresultat, sprungen sträcka med mera.

Sport
Tålig. Om du väljer ett par sportlurar tål de svett och regn ute i joggingspåret.

Tar bort oljud

Om man tittar på det tekniska så består av små högtalarelement, som alltså placeras utanför öronen eller en bit in i hörselgången. Man brukar prata om att det finns två olika typer av högtalarelement: dynamiska och elektrostatiska. De förstnämnda är de vanligaste medans elektrostatiska är mycket dyrare och återfinns i mer exklusiva hörlurar. Det en del tekniska saker som som skiljer olika lurar åt. Läs mer i ordlistan nedan.

En del hörlurar har också något som kallas för brusreducering (noice cancelling). Det här är en teknik som går ut på att ta bort det oljud som finns omkring oss. Hörluren har mikrofoner på utsidan som fångar lurarna upp det störande ljudet omkring dig och ”spegelvänder det”. Det kommer alltså en ljudvåg som motverkar bruset och som gör att vi inte hör det.

Den här tekniken kallas ofta för aktiv brusreducering (active noice cancelling, anc), och för att den ska fungera krävs ström. De här lurarna måste alltså laddas för att brusreduceringen ska fungera – men även utan ström fungerar de som vanliga lurar.

Med eller utan tråd

Oavsett vilka lurar du väljer har du ytterligare en val, nämligen om de ska vara trådlösa eller inte. Just trådlösa hörlurar blir allt vanligare och det är i stort sett uteslutande via bluetooth informationsutbytet sker.

Onear trådlös

Trådlösa hörlurar är framför allt tänkta att användas tillsammans med mobiltelefoner, och de har ofta knappar som gör att man kan ändra volymen, pausa uppspelningen och hoppa mellan låtarna. De har som regel också en inbyggd mikrofon som gör att de fungerar som headset.

Även många hörlurar med sladd har numera ofta mikrofon, och då sitter den ofta på själva sladden.

Prova själv

Priset för ett par bra hörlurar brukar ligga på runt 500 kronor för ett par in-ear, är det dedikerade sportlurar får du lägga på ett par hundra lappar till. När det gäller on- eller over ear är 1000-strecket ett bra riktmärke.

Vill du ha brusreducerande lurar är de som regel dyrare, och det finns lurar som kostar över 10 000 kronor.

Vilka lurar som passar bäst är ofta väldigt individuellt. Så det bästa tipset är att prova sig fram. Ett par som låter fantastisk enligt vissa kan vara en ren besvikelse för andra. Passformen är minst lika viktig som någonting annat. Sitter de inte bra så kommer det heller inte låta bra, oavsett högtalarelement eller varumärke som sitter på kåpan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning