5 saker som avgör ditt routerval


Fast eller trådlöst?

Routrar utan någon som helst wifi är det svårt att hitta nu för tiden, men då behöver du vara dubbelkolla att routern har gigabit-portar, och sedan stänga av dess trådlösa nät.

Även om du ska använda routern trådlöst bör den ha åtminstone en vanlig nätverksingång (lan-port).

Desktop
Med en stationär dator är sladd en bra lösning.

Bredbandsuppkopplingen

Om det enda du gör med nätverket är att dela en internetuppkoppling så är det intressant hur snabb uppkoppling du har. Under 100 megabit? Då behöver du inte fundera på maxat ac-wifi, men kanske fortfarande på att få bra täckning i hela huset.

100 eller mer? Då vill du kunna utnyttja det med en bra men enkel dual band ac-router.

Gigabit-fiber? Grattis, se till att släppa loss dess möjligheter med en router som kan hantera mycket datatrafik, med ordentlig dual core-processor, och wifi med beamforming för bästa resultat.

Dela filer

Vill du kunna skicka filer eller strömma mellan datorer i nätverket eller från en nas är du inte begränsad av bredbandet. Då blir en router med snabbt wifi, snabb processor, beamforming och gigabit-portar viktig. Kanske också mu-mimo, om du vill skicka saker kors och tvärs från moderna trådlösa datorer och telefoner/plattor med ac-wifi.

Missa inte: Tokbilliga men imponerande routrar - för under 400 kronor

Antalet användare

Är ni bra ett par tre stycken där hemma funkar de enklaste ac-routrar bra, men är ni fler och vill använda wifi samtidigt kan det bli trafikstockning. Då ska du satsa på en ac-router med hög maxkapacitet (till exempel en ac2600 eller ac3200 istället för en ac750 eller ac1200), och gärna en med tre frekvensband och mu-mimo.

Extrafunktioner

De flesta routrar kan göra fler saker än att bara koppla samman prylar och ansluta till internet. Ofta har de en eller flera usb-portar där du kan ansluta antingen en skrivare eller en extern hårddisk. Vissa routrar kan leverera dlna-certifierad medieströmmar, köra avancerade medietjänster som Plex eller Itunesserver, har stöd för backupfunktioner som Apples Time Machine – eller kan användas för nerladdningsklient.