Olika router-typer

B-routrar (Wifi 2)
Enstaka riktigt gamla routrar kör den gamla nätverksstandarden 802.11b. Dessa så kallade b-routrar är långsamma och föråldrade – och det finns bara en sak att säga: Undvik!

G-routrar (Wifi 3)
Routrar som följer g-standarden (802.11g) är även de sällsynta. Om du har en internetuppkoppling med en hastighet på tio Mbit/s eller mindre räcker det dock med en g-router.

G+-routrar (också Wifi 3)
För att öka hastigheten i g-standarden har många tillverkare lanserat förbättrade g-routrar. Genom att bland annat använda flera antenner är den teoretiska hastigheten dubblerad. Namnen varierar mellan tillverkarna, till exempel Xtreme G och G+. Dessa klarar hastigheter på upp till 24 Mbit/s

N-routrar (Wifi 4)
Bland routrar som fortfarande säljs är n-standarden (802.11n) de enklaste och billigaste routrarna just nu. Har du en snabbare internetuppkoppling än 24 Mbit/s så bör du minst ha en n-router rätt val.

Ac-routrar (Wifi 5)
De flesta routrar idag routrar följer den så kallade ac-standarden (802.11ac). Det ökar maxkapaciteten rejält i det trådlösa nätverket och är ett måste för den som vill kunna göra avancerade saker som att strömma i 4k. Framförallt är det en teknik för den som har många prylar uppkopplade trådlös samtidigt. Ac-wifi är byggt för att hantera mycket simultan datatrafik. Alla datorer, telefoner och surfplattor stödjer inte ac-wifi, men eftersom 802.11ac i själva verket också har en del som är 802.11n så funkar det optimalt även på enklare trådlösa prylar.

Ax-routrar (Wifi 6)
802.11ax är den allra nyaste wifi-standarden, som förbättrar 802.11ac med bättre hastighet och räckvidd på både 2,4 GHz ovch 5 GHz-bandet, och är även bättre på att blockera störande signaler, något som ofta kan orsaka problem när alla dina grannar har varsinn wifi-router. Ax-routrar är precis som alla andra routrar bakåtkompatibla med tidigare standarder. 

Läs mer: Wifi 6 – alt om nya router-standarden

Läs mer: Test av de senaste Wifi 6-routrarna 

3g- och 4g-routrar
En del har idag mobilt bredband som sin enda internetuppkoppling, och det finns en handfull routrar (av både 802.11n och ac-typ) som stödjer detta och låter dig dela din mobila uppkoppling via ethernet och/eller wifi. De har antingen inbyggt 3g- eller 4g-modem med sim-kortsläsare eller stöd för att du pluggar in ett usb-modem i dess usb-port. Det finns också små batteridrivna routrar med inbyggt modem som är tänkta att bära med i fickan, för den som vill få uppkoppling utanför hemmet. Dessa har inte fasta nätverksportar utan bara wifi.

Trådbundna routrar
Det finns helt trådbundna routrar för dig som inte har något emot sladdar. Med tanke på billigt det har blivit med trådlösa routrar finns det numera ingen anledning att välja något annat. Välj i stället en trådlös router med flera nätverksingångar.