10 tips inför router-köpet

1. Välj trådlös. Det finns inte någon som helst annledning att välja en router som inte klarar av trådlös överföring till din dator.

2. ... men undvik helt trådlös. Även om du ska använda routern trådlöst bör den ha åtminstone en vanlig nätverksingång (lan-port). För uppgraderingar och olika inställningar sladden är både snabbare och mer stabil.

4. Nätverkskort ett måste. För att skapa ett trådlöst nätverk räcker det inte med en router. Du måste även ha ett trådlöst nätverkskort i datorn. I bärbara datorer och många nya stationära är dessa inbyggda, men i annat fall måste du köpa det separat.

5. Välj samma standard. För högre hastighet och bättre avstånd krävs att både router och nätverkskort följer samma standard. Däremot är tekniken bakåtkompatibel, vilket betyder att din gamla bärbara fungerar med din nya router och vice versa. Du får dock nöja dig med den lägsta hastigheten, trafiken till en dator med 802.11n-wifi går inte snabbare för att den ansluter till en 802.11ac-router.

6. Ac-router troligen bästa valet. Ac-routrarna är den näst senaste och just nu vanligaste standarden för trådlösa routrar (ieee 802.11ac). Det finns dessutom flera versioner av ac-wifi som är olika snabba (AC750, AC1200, AC2300 osv). Men det handlar främst om hur många enheter du kan koppla upp samtidigt, inte om hastigheten vill varje enskild pryl. Ac-routrar är numera så prisvärda att inte finns någon anledning att köpa en enkare router.

Läs mer: Test av de bästa ac-routrarna just nu

7. Kolla vad du redan har. Du som får bredband via adsl eller kabel-tv har som bekant redan ett modem, och för det mesta har dessa modem även routerfunktion både för fast nät och wi-fi. Även om du har bredband med fiber är det troligt att din leverantör skickar med en router. De är dock sällan särskilt bra som wifi-routrar, och därför kan det vara värt att skaffa en separat router också.

8. Fler antenner bättre. De flesta routrar har flera antenner, vilket både ökar hastighet och räckvidd. För designentusiasten finns det modeller med inbyggda antenner, men det betyder som regel sämre kapacitet, även om det finns undantag. Externa antenner har också fördelen att de kan vinklas olika för att förbättra hastigheten.

9. Välj rätt säkerhet. För att inte obehöriga ska kunna ta sig in på din dator kan du lösenordsskydda den. Det finns tre standarder: wep och wpa och wpa2. Wpa2 är nyast, smidigast och säkrast. Bra är också om routern har wps-funktion, då kan du koppla upp dig säkert utan att behöva mata in komplicerade lösenord.

10. Koppla in skrivare eller hårddisk? Vissa routrar har usb-ingång och inbyggd skrivarserver. Det betyder att du kan koppla din skrivare till routern, och skriva ut från valfri dator. Samma port kan också användas för att koppla in en extern lagring som en ssd eller hårddisk och så blir routern också en liten filserver, en så kallad nas. Många routrar har inbyggda avancerade funktioner för till exempel mediaserver och backupsystem som kan aktiveras med en disk inpluggad.

11. Ring från routern. Om du väljer en router med stöd för voice over ip (voip) kan du använda den för att ringa billigt/gratis. I stället för att koppla din telefon till telejacket kopplar du den alltså till routern. Observera att du måste teckna ett abonnemang hos en så kallad ip-telefonioperatör, till exempel Megaphone eller Cellip.