Första försöket: Windows eget verktyg

Det första du kan göra om en hårddisk krånglar, men fortfarande går att använda är att utnyttja Windows inbyggda verktyg.

Högerklicka på disken i Utforskaren och välj Egenskaper. Byt till fliken Verktyg och klicka på Kontrollera.

Klicka på Genomsök enheten. Om det handlar om systemdisken kan den inte alltid kontrolleras med Windows igång. Du uppmanas i så fall att schemalägga en kontroll, som sedan utförs när datorn startas om, innan Windows går igång.

Om fel hittas repareras de antingen automatiskt eller så ges du möjligheten att välja att reparera. Detta varierar lite mellan olika Windowsversioner.

Genomsök enheten
Börja din felsökning med att använda Windows inbyggda verktyg.

Återställ filer – steg för steg

Hur du hämtar filer ur papperskorgen vet du säkert. Det är bara att dubbelklicka på den och sedan högerklicka på önskade filer och välja Återställ.

För filer som är permanent borta är det värre. Ett populärt program för filräddning är Recuva, från samma tillverkare som gör det utmärkta städprogrammet Ccleaner. Du hämtar programmet här och när du installerar det finns det en tydlig guide att följa. I vårt exempel ska vi dock återställa en hårddisk som där filsystemet är helt skadat, och då duger inte Recuva. 

Diskhanteraren

1. Vi öppnar hårddisken i Windows-verktyget Diskhantering och den visar partitionen som raw. Windows vill att disken ska formateras före användning, vilket naturligtvis inte är lämpligt om vi vill kunna rädda filer.

För att rädda filen använder vi programmet Easeus Data Recovery Wizard Free, som kan hämtas här. Installera inte programmet på den disk som ska räddas!


Filtyp

2. Programmet klarar alla typer av förlorade filer, även de som bara raderats. Det startar med en enkel guide, där du först ska välja vilka filtyper du vill söka efter. Om du vet vad det är du saknar går det betydligt fortare att bara försöka återställa dessa filer än att jaga alla filer som finns på hårddisken. Klicka på Nästa.


Välj disk

3. Välj den disk det gäller, i det här fallet G. De fyra tomma diskarna på den här bilden är en kortläsare med fyra uttag och de tre ”förlorade” hårddiskarna längst ned är systempartitioner utan enhetsbokstav. Klicka på Skanna.


Skanna

4. Processen sätter igång. En förloppsindikator, som inte är särskilt tillförlitlig, försöker gissa hur lång tid som återstår och hittade filer dyker upp allt eftersom, sorterade i mappar efter typ. Beroende på diskens fel kan det här ta flera dygn.


Återfå

5. Om du inte har tålamod nog kan du pausa eller stoppa sökningen när du vill för att försöka återfå hittade filer. Det är dock inte säkert att de är kompletta om disksökningen avbrutits i förtid. Markera önskade filer och klicka på Återfå. Välj den disk och mapp där filerna ska sparas och klicka på OK

Återställningen går ganska fort och du hittar filerna i den mapp du valde. Nu återstår ett jättearbete, eftersom filerna inte har sitt ursprungliga namn, utan bara ett löpnummer. Du måste själv kolla igenom dem och identifiera dem.

Och bli inte besviken om allting inte hittas. Det är oftast omöjligt och det är ett enormt arbete för programmet att försöka pussla ihop alla spridda filbitar.