Gör hårddisken åtkomlig

Som vi beskrev ovan behöver den skadade hårddisken oftast anslutas till en annan dator för att kunna läsas av. Det enklaste och billigaste fallet handlar om två stationära datorer. Då kan du ta ur hårddisken ur en dator och sätta in den som andradisk i en annan dator.

Skruva loss
Att ta bort loss en hårddisk ur en stationär dator är lätt. Men du måste skruva

Att ta ur en hårddisk ur en stationär dator är enkelt. Lossa de två kontakterna och skruva bort de fyra skruvarna (två på varje sida). Sedan är det bara att dra ut den.

Ännu enklare är det om den trasiga disken sitter i en bärbar dator – det är lätt att ta ur den och tillfälligt koppla in den i en stationär. Öppna luckan i datorns botten, lossa en eller två skruvar och dra ut disken.

Eftersom du förmodligen ska kasta hårddisken när du är klar med den behövs ingen permanent montering i den andra datorn. Anslut bara de två kontakterna och låt sedan hårddisken ligga lös tills du är klar med den.

Lite krångligare blir det om du helst vill undvika att skruva och öppna för mycket, eller om det är en bärbar dator som ska användas för avläsningen. Du måste alltid plocka ur den skadade hårddisken, men det finns bekväma sätt att ansluta den tillfälligt till nästa dator.

Dosa
Med en dosa kan du ansluta hårddisken från en bärbar.

På bilden använder vi ett behändigt litet tillbehör för vår egen diskåterställning, en dosa med anslutningar för både ide- och sata-diskar som kopplas direkt till hårddisken. Separat strömförsörjning ansluts till disken. En usb-kabel dras till valfri dator och vips har du en tillfällig extern usb-hårddisk.

Andra varianter finns, till exempel i form av dockningsstationer där du bara sätter ned hårddisken i en hållare och ansluter en usb-kabel. Bilden visar en produkt från Netonnet för 300 kronor. Ett annat företag som har ett stort utbud av olika användbara prylar för ändamålet är Kjell & Company. 

Docka
Sätt hårddisken i en hållare och anslut med usb. Den här kommer från Netonnet.