Radera hårddisken på riktigt

Nu när du sett hur enkelt det är att rädda en fil kanske du också inser att andra lätt kan komma åt filer som du faktiskt ville radera på riktigt och absolut inte visa för någon. Då kommer det omvända in – att säkert radera en fil så att den blir bortom all räddning.

Det finns naturligtvis program även för detta och de arbetar genom att skriva över det där området på hårddisken där den aktuella filen var lagrad en eller flera gånger och med olika metoder. För vanligt skydd som inte behöver stå emot CIA och liknande proffs räcker det med ganska enkel överskrivning.

Vi har valt programmet File Shredder, som du hittar på här. Efter installation kan du lägga till filer eller mappar som ska tas bort för gott. Om du vill kan du justera inställningarna under Shredder Settings, men normalt är det bara att köra igång med Shred Files Now.

File Shredder
Med File Shredder kan du effektivt förstöra alla möjligheter att rädda en fil i efterhand.

Om du i stället vill gardera dig mot att någon återställer filer på din hårddisk som du redan har raderat, använd funktionen Shred Free Disk Space. Välj vilken diskenhet det gäller och starta raderingen. Nu skrivs alla delar av disken utom de som används över och det blir omöjligt att rädda några filer.


När ingenting annat hjälper

Det finns förstås lägen där du inte kan göra något – hårddisken kan vara alltför skadad. Då är det bara att acceptera, skaffa en ny disk och köra vidare från din senaste säkerhetskopia.

Men om du nu råkar ha något mycket värdefullt på hårddisken, något som du saknar kopia på och är villig att betala för att få tillbaka, finns det ytterligare hjälp att få. Det finns nämligen företag som specialiserat sig på att just rädda data.

De har speciella laboratorier och särskild utrustning för att plocka isär trasiga hårddiskar och läsa rådata direkt från skivorna. Data som sedan ofta kan plockas ihop till något vettigt. Men de här tjänsterna är tidsödande och mycket dyra. Här är några företag:

Läs också diskraddninguide här!