Ljudisolerade rum med blinkande lampor och gigantiska mikrofoner. Ja, det är så vi är vana att tänka oss en ljudstudio. Men numera räcker det faktiskt med en vanlig dator, surfplatta eller mobil.

Nästan alla prylar har i dag inbyggda ljudkort och mikrofoner, och för den som vill ha ännu bättre kvalitet är en separat mikrofon inte speciellt dyr.

Prisraset för ljudteknik är en av förklaringarna till de senaste årens explosion för poddsändningar. Det går enkelt att förvandla valfritt rum till en ljudstudio.

Förutom inspelningsutrustningen behöver du också ett ljudredigeringsprogram, och det är här Audacity kommer in. Audacity är gratisprogram som innehåller alla de funktioner du behöver för proffsig ljudredigering.

Som ordbehandling

Att redigera ljud är lite svårare än exempelvis ordbehandling, men grundprincipen är densamma. Du ser ljudet i form av ett vågmönster, och du kan radera, klippa och klistra – precis som du när du redigerar text. Du kan alltså enkelt ta en bit av ljudet från början av inspelningen och flytta den till slutet, eller helt ta bort den.

Är du mer avancerade kan du jobba med flera spår samtidigt. Du kan alltså lägga på bakgrundsmusik eller ljudeffekter, och du kan även göra snyggare ljudmixningar. Det finns förstås också funktioner för att tona in och ut, för att ändra hastigheten eller lägga på filter som förändrar ljudets karaktär.

Allt det här gör att Audacity även är ett bra verktyg för exempelvis kreativa musiker.

Och du är förstås inte hänvisad till att arbeta med egna inspelningar. Varför inte ta en mp3-fil med någon favoritlåt och klipp ihop den till en personlig mobilsignal eller använd en musiksnutt som ljudsignal på datorn.

Konvertera: Youtube till MP3

Det här behöver du:

  • En Windows-dator.
  • En internetuppkoppling.
  • Hörlur/högtalare och mikrofon om du vill spela in.

Läs mer: www.audacityteam.org