Datorsäkerhet handlar inte bara om att skydda sig mot nätskurkar av olika slag, utan även om rent fysiska skurkar som kan stjäla datorn. Det kan även handla om exempelvis brand eller översvämning som kan skada den – eller om något så enkelt som en hårddiskkrasch.

Säkerhetsguide: Så skyddar du datorn mot virus och spam

Data som inte hinner förstöras av en utsliten hårddisk kanske dessförinnan i stället saboteras av virus eller helt enkelt försvinner för att någon gör bort sig. Du kan råka radera något av misstag eller hälla Coca-Cola över datorn.

Personliga data viktigast

I alla fallen är det dina personliga data som drabbas. Alla bilder och filmer du tagit med digitalkameran, kanske all din sparade e-post, din bokföring, dina brev och skoluppsatser, hela släktforskningen eller doktorsavhandlingen... Kort sagt: sådant som inte går att återskapa.

För hur besvärligt det än kan vara att fixa resten går det alltid att köpa en ny dator, installera Windows på nytt eller installera om program. Men för att skydda dina filer finns det bara en sak som gäller - säkerhetskopiering. Det här har vi tjatat om många gånger. Ändå är det lite si och så med det ute i hemmen.

Det finns hur många sätt som helst att säkerhetskopiera och massor av program som kan hjälpa till. Det viktigaste är att det sker med automatik, annars är risken stor att det inte blir gjort.

Här är det dock på sin plats att påpeka att automatisk säkerhetskopiering också har sina risker och problem. Om du med jämna mellanrum utan tillsyn kopierar dina data till någon lämplig enhet och där skriver över dina befintliga filer genom synkronisering riskerar du att ersätta korrekta säkerhetskopior med korrupta filer.

Detta inträffar om originalfilen skadas, exempelvis på grund av hårddiskproblem, något virusangrepp eller bara slarv. Plötsligt har säkerhetskopian skrivits över av den skadade filen och du kanske inte märker detta förrän du ska kopiera tillbaka för att ersätta korrupta data. Det behövs alltså någon annan form av kopiering än ren filkopiering för att öka tryggheten.

Exklusivt partnererbjudande: Testa antivirusprogrammet F-Secure SAFE gratis i 3 månader, värde 162 kr!


Hårddisk bäst

Nästa fråga är hur säkerhetskopian ska lagras. Att kopiera till skivor, usb-minnen och liknande fungerar inte längre. Dagens stora hårddiskar och datamängder tvingar fram användning av andra medier för större säkerhetskopieringar, kanske från flera datorer i ett nätverk. Och då återstår bara att använda olika sorters hårddiskar, till exempel i en dator, en nas-enhet eller en extern hårddiskenhet.

Det finns naturligtvis också olika modeller för vad som ska kopieras. Att säkerhetskopiera hela systemet, med operativsystem, program och annat är en variant som gör att det vid en fatal olycka går snabbt att komma igång igen. Nackdelen är att det kräver mycket lagringsutrymme – i princip lika mycket som summan av det som finns i de datorer som ska skyddas. Det går att spara lite genom komprimering, men metoden kan inte rekommenderas för vardagsanvändning.

Det finns även ytterligare en säkerhetsaspekt att beakta. Vilken lösning som än väljs brukar den i innebära att säkerhetskopian finns i samma bostad som originalet eller originalen. Vid en större katastrof som inbrott, brand eller vattenskada riskerar alltså kopian att förstöras samtidigt.

Guide: Så rensar du din dator och mobil innan du säljer den

Spara på annan plats

Det finns bara ett sätt att lösa detta och det är att se till att säkerhetskopian lagras någon annan stans. Det kan göras på flera sätt. Antingen genom att den rent fysiskt flyttas till vänner, grannar eller exempelvis arbetsplatsen. Detta sätter dock en eventuell automatik delvis ur spel, eftersom det kräver en manuell åtgärd med regelbundna mellanrum och dessutom en likvärdig utbytesenhet för att kopieringen ska kunna fortsätta.

En annan möjlighet är att enheten för säkerhetskopiering finns på annan plats, till exempel hos grannen, i sommarstugan eller i friggeboden, och är ansluten via nätverkskabel eller ett trådlöst nätverk. Man kan också tänka sig ett virtuellt nätverk via vpn-tunnel eller motsvarande över internet och ett ömsesidigt utbyte av säkerhetskopior med någon annan.

Metod tre är att använda någon av de tjänster för säkerhetskopiering via internet som finns. Alla data lagras då hos en extern leverantör under förhoppningsvis säkra förhållanden, men du har mindre kontroll över dem.

Kombinationer av metoderna fungerar givetvis och kanske är det som är mest rekommendabelt. Här finns det utrymme för både idéer och experimenterande.

Nas
En nas är det bästa du kan använda för din säkerhetskopiering. Du kan förstås samtidigt utnyttja den för annan lagring också.