Säkerhetskopiera automatiskt

Det behövs egentligen inte något annat än Windows inbyggda funktioner för att säkra dina filer.

Det finns många olika säkerhetskopieringsprogram, men vi använder den inbyggda funktionen i Windows 10 (och Windows 8.1).

Windows Filhistorik är ett enkelt och lättillgängligt sätt att skapa säkerhetskopior på en extern hårddisk eller nätverksplats. Filerna sparas okomprimerade och okrypterade, försedda med en utc-tidsmarkering.

Detta kräver naturligtvis mer utrymme, men gör det enkelt att manuellt visa och återställa filer från vilken dator som helst. Och i denna tid av billiga jättehårddiskar är enkelheten att föredra.

Filhistorik

1. Du måste ha tillgång till en extern disk eller en nas-enhet som är ständigt ansluten. Skapa en mapp som du kallar exempelvis Backup. Högerklicka på startknappen i Windows och välj Kontrollpanelen. Klicka på Spara säkerhetskopior av dina filer med Filhistorik (alternativt bara Filhistorik) och välj därefter på Säkerhetskopiering.


        

Lägg till nätverksplats

2. Klicka på Välj enhet och bläddra fram den enhet du vill använda. Är det en nas eller annan nätverksenhet, klicka först på Lägg till nätverksplats. Avsluta med OK.


Avancerade inställningar

3. Klicka på Avancerade inställningar så kan du välja hur ofta ändrade filer ska kopieras och hur länge de ska sparas. Här får du försöka bedöma hur mycket som ryms på din valda enhet. Filerna kopieras bara en gång om de inte ändras. Klicka på Spara ändringar.


Automatisk backup

4. Klicka på Aktivera för att starta säkerhetskopieringen, som sedan sköter sig automatiskt. Det som sparas är som standard allting i Bibliotek, Skrivbord, Kontakter och Favoriter.


                                              

Anniversary Update

 

5. Om du har installerat Anniversary Update kan du välja exakt vad som ska sparas. Klicka i så fall på Startknappen, Inställningar (kugghjulet) och därefter på Uppdatering och säkerhet. Klicka på Säkerhetskopiering och sedan på Fler alternativ. Under rubriken Säkerhetskopiera de här mapparna kan du se vad som kopieras och lägga till fler mappar med plustecknet.

Med den här versionen kan du också göra inställningarna i de föregående stegen här om du hellre vill det.


Utforskaren

6. Både i Kontrollpanelen och i Inställningar kan du välja att återställa dina filer vid behov och du kan då välja exakt vad du vill återställa. Du kan också använda Utforskaren för att titta direkt på dina säkerhetskopierade filer på den enhet där de sparats.

Men det riktigt fiffiga är om du drabbats av att en enskild fil skadats eller att du gjort ett fatalt redigeringsmisstag. Högerklicka på filen i Utforskaren, välj Egenskaper och byt till fliken Tidigare versioner. Nu ser du alla existerande tidigare versioner av just den filen och kan välja vilken du vill öppna eller återställa.

Om du har någon molntjänst med tillräckligt utrymme är det en utmärkt idé att kopiera din filhistorik vidare till den. Vissa nas-enheter kan till och med göra detta med automatik.