Komplettera manuellt

Med viktiga filer i tryggt förvar kan du ändå göra en systemavbildning för att förenkla vid en Windowskrasch.

Som redan sagts är det viktigaste dina dokument. Men skulle Windows någon gång haverera totalt kan det vara skönt att ha en färdig avbild att återinstallera från och slippa installera om alla program.

I Windows går detta inte att göra med automatik, men en eller ett par gånger per år räcker. Spara gärna avbilden till samma enhet som du använder för filhistoriken. Äldre avbilder raderas automatiskt – det går bara att spara en på samma ställe.

Skapa systemavbildning

1. Högerklicka på startknappen och välj Kontrollpanelen. Klicka på Säkerhetskopiera och återställ (Windows 7). Klicka på Skapa en systemavbildning.


Nas

2. Välj var du vill spara säkerhetskopian och ange vid behov eventuellt lösenord till din nas. Klicka på OK och sedan på Nästa.


Säkerhetskopiera manuellt

3. Välj vilka enheter som ska säkerhetskopieras. Normalt räcker det med Windows systemdisk plus Windows återställningsenhet. Fortsätt med Nästa. Sedan är det bara att kolla att allting ser riktigt ut och klicka på Starta säkerhetskopiering. Det tar en bra stund, men du kan använda datorn under tiden.

Om du någon gång skulle behöva återställa datorn från en systemavbildning behöver du en installations- eller reparationsenhet att starta datorn från.