Medan de flesta hemmaroutrar nu för tiden går i diskret svart eller vitt (förutom då D-links färgglada skapelser) så har Linksys WRT-serie alltid haft en touch av klassisk design med touch av hur vi minns nätverksteknik såg ut för tio, femton är sedan, eller hur den fortfarande ser ut inne i ett serverrum på stora arbetsplatser. Som en router ”ska” se ut, med andra ord. I alla fall om du är en äkta gammal it-tekniker.

Test: 10 maxade AC-routrar – Här är rätt val för ditt digitala hem

Redig konstruktion

Men Linksys WRT3200ACM har inte bara en design som tilltalar nostalgiker, det är också en riktig praktisk konstruktion. Den har fyra rejäla fötter som ger den bra markhöjd för god kylning. Den är dessutom är lätt att hänga på en vägg i vilken riktning du vill. Fyra relativt korta antenner skruvas på på sidorna och baktill.

Linksys WRT3200ACM
Linksys WRT3200ACM har en tydlig och lättigenkännlig design och ännu tydligare dioder framtill.

Alla knappar och uttag, fem fasta nätverksportar varav en för internet, en usb 3.0 och en kombinerad esata- och usb-port, sitter på baksidan. Framtill sitter en ovanligt tydlig rad med dioder som ger dig bra koll på routerns status, även på lite avstånd. Den lär dock gälla att placera routern där detta inte stör dig. Lådan har ingen fysisk knapp för att dämpa diodljuset, och vi hittar heller ingen funktion för det i gränssnittet.

Stabil uppkoppling

WRT3200ACM är en dual band-router enligt standarden AC3200. Det innebär 2,6 Gbit/s på 5 GHz-bandet, eller snarare tre strömmar á upp till 867 Mbit/s. I alla fall i optimal situation med rätt mottagare som stödjer 160 Mhz-kanal. Det finns det dock väldigt få klienter än så länge som gör, om ens några. Det bästa vi kom upp i till en enskild klient var strax under 400 megabit per sekund. Det är bra, men inte rekordbra.

Linksys WRT3200ACM
Från vänster till höger: Wps, knapp, lan-portar, wan-port, usb 3 e-sata, reset-knapp, ström och av/på-knapp.

Vi har testat ett par routrar som gav oss marginellt högre hastigheter med samma testklienter på samma plats. På avstånd levererar den stabil uppkoppling, men här har vi åter igen uppmätt lite högre hastigheter med en del konkurrenter i samma testmiljö. Den använder givetvis moderna tekniker som mu-mimo, och vad som verkar vara pålitlig beamforming som följer med bra när vi rör oss i lokalen.

Linksys WRT3200ACM Pris vid test: 2599 kr.

Bästa pris just nu: 2499 kr