Kindle
Foto: Tatsuo Yamashita, Creative Commons.

1. Kindle

Amazons eboksläsare Kindle har fått sitt namn från engelskans kindle som betyder "tända". Men det är ingen pik mot pappersböcker och handlar inte om att tända något bokbål. Enligt företaget är betydelsen istället att skapa en intellektuell brasa av idéer som kan sprida sig över världen genom enkel tillgång till Amazons digitala bibliotek.


Ipod
Wikimedia.

2. Ipod

Samtidigt som Apple utvecklade sin blivande mp3-succé myntade Steve Jobs bilden av Mac:en som en hub, navet som kopplade samman alla prylar runt omkring. En frilanscopywriter, Vinnie Chieco, fick i uppdrag att hjälpa till med att komma på ett namn till den nya mp3-spelaren. Året var 2001 och inspirationen till namnet hiddade han i filmen med samma namn, 2001: A Space Odyssey där det pratas om "poddar". Han såg m3-spelaren som en pod och genom att lägga till ett i var kopplingen till "moderskeppet" Imac:en klart. Ipod hade fått sitt namn.


Bing

3. Bing

När Microsoft gav sig in i sökmotorkampen med Google letade man efter ett namn som var enkelt, lätt att komma ihåg och precis som Google gick att göra ett verb av ("googla"). Bing var ett ord som uppfyllde alla kriterierna, kort, enkelt och gick att använda som ett verb. Dessutom påminde det om "bingo" vilket ju är vad någon kan säga när de hittar vad det letat efter. Ett plus var också att i Kina kunde sökmotorn kallas Bì yìng vilket betyder ungefär "mycket säkert svar".


Tivo

4. Tivo

När Tivo som revolutionerade tv-tittandet i USA (inte fullt så bra respons i Sverige) letade efter ett namn till tjänsten bollades många namn. Både Bongo och Lasso var uppe på tapeten innan man enades om Tivo. Namnet är en ihopslagning av "tv" och "io", teknikspråk för input/output.

Nästa sida: Viking inspirerade tekniknamn

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning